В парк Писковец днес се проведе празник на руската Масленица. Направихме богата трапеза, танцувахме, имаше игри. Кулминацията на празника беше изгарянето на чучело. Благодаря на всички гости и организатори, съобщи Фаня Шамилова. 

Датата на Масленица се променя всяка година – кулминацията (неделя) съвпада с датата, на която в България празнуваме Сирни Заговезни – една седмица преди Месни Заговезни, седем седмици преди Великден. В Русия тържествата продължават цяла седмица – от понеделник до неделя, като за всеки ден си има различна традиция.

Масленица е един от най-обичаните празници в Русия. Посветен е на палачинките (руските блини), на танците, веселието и огъня. Заслужава си човек да посети страната точно по време на този празник, за да се включи в изпълнените с неподправена еуфория забавления и най-вече за да провери колко вида руски палачинки може да открие – истинско кулинарно предизвикателство.

Смята се, че Масленица води началото си от времената, когато славяните вярвали в своите многобройни богове – това бил ден, посветен на мъртвите. Оттогава е останала традицията да се изгарят гигантски фигури – символ на смъртта и възраждането. Днес Масленица е обвързана с православния календар и Великден, но традициите са народни и нямат много общо с религията.

Празникът е и символична раздяла със зимата, затова много хора почистват основно домовете си и изхвърлят всичко счупено или ненужно. В понеделник от седмицата на Масленица се прави голяма фигура на Баба Зима, която се облича като старица и до края на седмицата стои на видно високо място в града или селото. В неделния ден тя се изгаря.