С празнично шествие започнаха честванията в Брацигово посветени на Националния празник 3 март и 142 години от Освобождението на България, съобщи Иванка Стафенова, шеф на отдел „Просвета и култура“ в Община Брацигово.

Шествието, в което се включиха управници, политици, граждани и представители на местните училища тръгна от сградата на общината, премина през центъра на града до къщата на брациговски опълченец Тодор Чомов, където бе положен венец и прочетена биографията на опълченеца, сражавал се за защита на Самарското знаме и награден с Георгиевски кръст за храброст и позлатена чаша.

После множеството се отправи към Паметника на руските войни на бул. „Освободители“ , където бе издигнат националния трибагреник. В словото си към Брациговци учителката по история Таня Янева акцентира на участието на местните опълченци в боевете при Стара Загора и Шипка… Рецитал изнесоха учениците от местната гимназия, а танцовият поздрав бе от ТС Брациговче, при НЧ „Васил Петлешков-1874“.

Цветята на признателност отрупаха скромния паметник, напомнящ ни за посрещането на войните от 5 лебгвардейски пехотен полк на поручик Панин. Националния празник бе отбелязан и във всичките 5 села на Община Брацигово.