106 000 вече са болни от коронавирус в света, 3600 са смъртни случаи, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Оперативния щаб, на брифинг в Министерски съвет. Новото при нас е че имаме първите два случая, които подлежат на потвърждаване. 24 проби от Плевен, 46 проби Габрово., става дума за хора, които са били в контакт с първите заразени. Оперативния щаб разпореди те да бъдат взети. Пробите са постъпили чрез реерентен метод предложен от СЗО, от изследваните в Плевен – положителен резултат за 27- годишният мъж, от Плевен има още един положителен случай, при мъж на 61-годишна възраст, с белодробно страдание в нетежка форма.

Пробата на  75-годишната жена също е положителна, една положителна проба има и лекарка от Габрово.

Разширява се кръгът на контактните лица, търси се първият пациент, който е преносител на вируса, за да бъдат взети съответните мерки. Двете болници в Плевен и Габрово са в карантина. Няма основания за паника, откритите случаи в България са хора, които вече са в процес на оздравяване, дори и 75-годишната жена.

В Инфекциозно отделение на МБАЛ- Пазарджик при нужда  ще бъдат изолирани болни, които са съмнителни за изследване за Covid -19. Критериите за приемане в лечебното заведение са на базата на одобрените от Министерството на здравеопазването  инструкции и с активното участие на РЗИ- Пазарджик.

Ако даден пациент отговаря на критериите за хоспитализация и изследване той ще бъде приет и изследван. Клинично здравите лица, които имат епидемиологични рискове трябва да  останат  по домовете си и да се наблюдават от  общопрактикуващите лекари до изтичане на карантинния период, каквито са и инструкциите, съобщи началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева – Пелева.

Медицинският персонал от Спешно отделение, Инфекциозно отделение и Отделението по анестезиология и интензивно лечение е снабден с лични предпазни средства за работа с рискови пациенти. Направен е план за организация на работата при съмнение за  заразен с Covid -19.

Всичко за коронавируса:

Всичко, което знаем за коронавируса