С изплащането на пенсиите започна и презапасяването на пазарджишките пенсионери, повечето са стреснати от това, че коронавирусът вече е в България и започват да взимат превантивни мерки. Част от тях включват презапасяване с лекарства, а с останалите пари се пазаруват продукти от първа необходимост.

„Сутринта си изтеглх парите от банкомата и първо си платих тока, водата и телефона. След това отидох до аптеката, за да си взема лекарствата за месеца и след това бях в „Кайфлан“ – а. Аз съм сама жена и си взех три бутилки олио, да имам, по-евтин е лукът там, малко сиренце и маслини. То сега в постите – ям повече пържени картофи, ориз, фасул. Картофи и ориз съм си взела още по-рано, имам в бидона и кисело зеленце, така поминувам. Преди Коледа имаше евтин ориз… – разказва пенсионирана пощаджийка, докато прави и „кратък обзор“ на зеленчука на пазара.

Нейна посестрима се оплаква, че заради ниската пенсия кара предимно на ябълки и кисело мляко. Тя живее със съпруга си, също пенсионер и дядото искал да има сготвенко за обяд. Жената е тръгнала да търси риба, тъй като веднъж в месеца им се полага.

Повечето от възрастните жени разказват, че се страхуват от коронавируса, но все още той не е стигнал до Пазарджик. Признават, че ако се появи и тук, ще прекарват цялото си време у дома пред телевизора. Поне засега няма да правят голямо пазаруване, но е добре във всеки килер да има заваксано брашно, олио, ориз, фасул и картофи. Каквото и да стане, „когато имаш подготовка е по-леко на сърцето“ – разказва и мъж в пенсионна възраст, който е изпратен от половинката си на пазара, за да купува зарзават.

Рецептата за опазване от вируса, според мъж спрял да си купува мед, е – „една лъжица сутрин на гладно, разбъркана с лъжица куркума и канела. Половин час след това може да се приема всичко за ядене, вечер преди лягане също една голяма лъжица мед. Като те заболи гърло – жабуриш се със спиртен извлек на клей. И няма грешка. Ама преди вечерния прием на мед, гъврътваш и едно малко ракийче, ни корона, ни мантия, ще те хване.“ – твърди пенсионерът – оптимист и вади пари, за да си вземе буркана с мед.