Началникът на Националния оперативен кризисен щаб ген.-майор Венцислав Муртафчийски обяви окончателните мерки, които ще се прилагат в областите с и без потвърдени случаи на коронавирус у нас. Въпросните мерки бяха обсъдени на извънредно заседание на Съвета по сигурността днес.

Училищата, детските градини и яслите няма да бъдат затваряни, но ще продължат да работят при много стриктни мерки за спазване на хигиената. Трябва да се извършва дезинфекция поне по три пъти на ден, да се проветрява редовно, а в началото на всеки ден преподавателите да напомнят на децата за мерките за лична хигиена. В учрежденията не трябва да се допускат деца и персонал със симптоми на заболяване.

„Не знаем колко ще продължи това и не можем да си позволим цяла загубена учебна година”, категоричен бе шефът на ВМА.

При поява на случай на коронавирус в дадено училище, детска градина или ясла обаче, въпросното заведение трябва незабавно да затвори за срок от 14 дни.

„Ако семейството на даден ученик е имало контакт с болен, въпросният ученик не трябва да посещава училище”, каза още ген.-майор Мутафчийски.

Отменят се всякакви групови мероприятия с участието на деца, включително „зелени“ и ски училища.

Ген.-майор Мутафчийски напомни, че коронавирусът не засяга тежко децата, но те могат и само да пренасят инфекцията.

Децата от нашата област утре ще бъдат в класните стаи. Единственото изключение е община Белово, където кметът е дал допълнителни два дни за ваканция.

В областите с потвърдени случаи на коронавирус се забраняват посещенията в домове за възрастни, социално слаби, деца, лишени от родителски грижи.

Относно провеждането на мероприятия на закрито властите позволяват в едно помещение/зала да се събират максимум 250 човека, които да бъдат на разстояние най-малко метър един от друг. Във въпросните помещения/зали ще трябва да бъде извършвана дезинфекция по три пъти на ден и да се проветрява редовно. Същите правила ще важат и за спортните събития. Отборите от рискови дестинации трябва да са прекарали 14-дневна карантина на българска земя.

Посетителите в кина и театри ще трябва да седят през едно място, а салоните да се дезинфекцират след всяка прожекция или представление.

По преценка на местните власти могат да бъдат предлагани и по-стриктни мерки.

По време на брифинга на ген. Мутафчийски бе обявено и това, че пробата на пазарджиклията настанен в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Пазарджик е отрицателна.