8 са новите случаи, доказани днес след провеждане на лабораторни изследвания. За 7 от тях съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Мутафчийски на брифинг след извънредното заседание на Министерския съвет. Осмият потвърден случай беше потвърден от Националната референта лаборатория преди минути.

Към днешна дата, 13.03.2020 г., общо потвърдените случаи на новия коронавирус COVID-19 у нас са 31, един от които е на починалата в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ 66-годишна жена.

От днес на сайта на Министерството на здравеопазването ще бъде публикувана актуална информация за потвърдените у нас случаи на COVID-19.

Всички нови 7 случая на заболели от коронавирус в България са над 40-годишни, заяви ген. проф. Венцислав Мутафчийски. Профилът им е различен – семейство пътувало на ски в Австрия, 62-годишен мъж бил на конференция в Брюксел, а останалите са контактни на установените до този момент. Най-възрастният е на 82 години, а най-младият на 48 години.

Част от болните са вкъщи под карантина, тъй като заболяването им е с леко протичане.

Състоянието на останалите болни от коронавирус остава непроменено. Ръст има във всички балкански страни, като най-големият е в Румъния с 11 нови случая, следвана от Албания и Австрия с 10 случая.

Задължителна карантина се въвежда и за всички връщащи се от Испания

Министър Кирил Ананиев припомни предприетите мерки, можете да се запознаете с тях и тук:

От утре: Ще работят само хранителните магазини и аптеките, децата минават на дистанционно обучение