Министерство на здравеопазването е изпратило писмо до изпълнителния директор на МБАЛ – Пазарджик д-р Красимир Темнилов, в което е дало срок ненужните и неизползваеми имоти на болницата да бъдат описани и входирани в списък за продажба. Процедурата се води от Здравното министерство, което, със своите 79%, се явява и най-големият акционер в Окръжната болница.

В днешния ден, д-р Темнилов и юристът на здравното заведение адвокат Шикова, показаха имотите на журналисти. Става дума за отдавна излезли от употреба сгради като бившето Детско отделение на ул. Дунав, бившата пералня на болницата и столовата към нея.

До пети април трябва да бъде направена пазарна оценка на имотите, като днес изтича срокът за определяне на лицензиран оценител, който да стори това. Столовата и кухнята към болницата не са в употреба повече от двадесет години. В момента болницата има договор за доставка на храна от фирма, която е поискала малко над два лева за пациент на храноден.

За нас не е изгодно да поддържаме собствена кухня, тъй като това води след себе си много разходи, коментира д-р Темнилов, също така той се позова и на сключения от предишния директор контракт. Стойността на столовата е над 947 946.50 лв. по данъчна оценка, важно е да се знае това, че се продава само сградата, а не и земята под нея.

Това не важи за бившата Детска клиника на ул. Дунав, където на тезгяха отиват два поземлени имота, заедно с прилежащите към тях три сгради. Общата площ на имотите е около четири декара, а данъчната им оценка възлиза на около 200 000 лв., отделно от това бъдещ инвеститор ще трябва да заплати и стойността на земята, която струва близо 90 000 лв.

Имотите са в незавидно състояние, тъй като преди време бе пемахната оградата на имота и голяма част от тухлите, керемидите, запазените дограми и дървения бяха премахнати от нуждаещи се граждани от съседната махала.

Средствата от продажбите ще отидат в бюджета на МБАЛ – Пазарджик, но при условие, че е ясно разписано за какво ще бъдат похарчени. Д-р Темнилов не изключи възможността на мястото на бившето детско отделение да се появи жилищен комплекс, а болницата да ползва десетина малки апартаменти в него, за да осигури покрив на специалисти, които идват да работят тук от други краища на България.

Пералнята на болницата също пустее от десетки години, в момента частна фирма пере чаршафите и пижамите на болните, а здравницата си плаща, като отново е по-рентабилно да се постъпва така според акционерите. За сградата на бившата пералня данъчната оценка е за 378 652 лв. Близо до нея се намира и пустеещия бивш бъдещ Хирургически блок. Намрението на управата на болницата е да се направи един голям парк зад сградата на лечебното заведение, като за това ще се търси съдействие и от ръководствата на 11-те общини акционери в Окръжната болница. Най-големите от тях са Велинград, Пещера и Панагюрище. Единствената община, която не е акционер е Сърница.

Стана ясно и това, че намеренията на новия изпълнителен директор са да приведе в ред целия комплекс от основна сграда и отделения, чрез озеленяване. Министерство на здравеопазването пък е наредило на всички Окръжни болници да постъпят като пазарджишката и до пети април да представят информация за неупотребяваните сгради, за които се плащат местни данъци и такси, ограна и застраховки.