Най-засегнати от пандемията с коронавируса са търговските обекти, ресторанти, дискотеки и барове, това, което ще анонсираме утре са няколко бързи мерки, за смекчаване на натиска от заразата, заяви на извънреден брифинг днес финансовият министър Владислав Горанов.

Той оповести и това, че съвместно с Българската банка за развитие ще финансират мерки за ликвидна подкрепа. С ресурс от държавата ще подкрепим банката, а утре ще назовем и конкретните мерки, допълни министърът.

Днес е била първата от поредица от срещи в тази посока. Работодателите и представители на парламентарно представините политически сили ще бъдат събрани утре, за да бъдат дискутирани предлаганите от правителството мерки, като основната функция на фиска е да поддържа основната функция на държавата, каза Горанов. Имаме резерви, но те много бързо могат да бъдат изчерпани, ако не сме внимателни и разумни.

Коментирахме всички по дългосрочни проекти да бъдат забавени, средствата за тях ще бъдат пренасочени към важните неща за деня, в тази връзка се мисли и дали да не се преразгледат предстоящи трансфери към политически партии. – заяви министърът.

С г-жа Сачева коментирахме като мярка, тези които са засегнати по веригата за доставки и имат намерение да съкращават служители, да кандидатстват пред Агенцията по заетостта и държавата да поеме издръжката на бъдещите безработни служители за един месец. Като държавата ще изплати обезщетение от 60% от работната заплата на хората, вместо те да бъдат уволнени от работодателя си. Това ще ни даде шанс да избегнем пика на кризата.

Мерки ще се обсъждат ежедневно, следим примерите на други държави и всеки реагира според чергата си, поне засега предприетите мерки трябва да дадат необходимия резултат, ако кризата се задълбочи ще продължим да даваме средства за здравеопазване, полиция, държавни служители.- каза Горанов.

Всеки ден ще можем да разкриваме нови и нови мерки, които да притъпят натиска.