Няма да се налагат запори на банкови сметки докато трае кризата, това важи както за физическите лица, така и за фирмите. Няма да има отлагане на вноските по кредитите, но ще има спиране на сроковете по арбитражни и други дела. Това накратко са най-важните решения взети от парламента по повод извънредните мерки срещу коронавируса.

Главният прокурор Иван Гешев поиска радикални мерки – вечерен час, пълна блокада за София, редуциране на движението между градовете, ограничение на възрастните – да не напускат домовете си. Той призова „да слушаме лекарите, защото когато хората се разболеят отиват на лекар, а не на политик. Напоследък обаче политиците се изказват по-често от лекарите.“ Бум в битовата престъпност се очаква след приключването на кризата с коронавируса. Софийски лекари искат блокада на града заради карантината.

Националният оперативен щаб също се събра извънредно днес, като взе нови решения. 17 са новите доказани случаи на заразени, като четири проби от Варна са на контактни лица и те са от Добрич. Другите са от София. В добро състояние са всички. Най-тежко към критично е състоянието на болен в „Пирогов“, потвърдена е положителната проба на пациентът беглец. Има излекувана пациентка медицинско лице.

Лекарствата за лечение са на хининова основа, има налични лекарства за 30 000 души. Забранен е износът на хинин. Фирми, които се занимават с дистрибуция ще търсят хининов препарат който се сочи от китайците, че лекува коронавирус. Той се произвежда само във Франция и въпреки затрудненията ще има резерви, бизнесменът Кирил Домусчиев е заявил, че ще изкупи лекарствата и ще ги дари на МЗ за лечение на български граждани и вече е платил още нови 5000 теста безвъзмездно.

От 20 ч. тази вечер се преустановяват посещенията на паркове, площадки и детски площадки в страната. Органите на МВР ще създадат контролно -пунктове на входно-изходните пътни артерии на областните центрове и ще извършват проверка за целта на пътуването на гражданите. Ще можем да пътуваме само по работа или здравословни причини. С документ от работодателя и медицински документ, на лица до 60 г. се забранява да посещават от 8.30 до 10.30 ч. хранителни магазини и аптеки.