Общо 142 са случаите на СOVID-19 към 21 март 2020. Нови положителни проби са регистрирани при 15 български граждани. Към областите с отчетени положителни резултати вече е и Шумен. Това съобщи председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

Днес ще бъдат изписани първите трима пациенти, излекувани от COVID -19.

Това са жена, лекувана във ВМА, и първите двама пациенти, които бяха хоспитализирани в областната болница в гр. Плевен на 8.03. При всеки от тях вече са отчетени по две поредни отрицателни проби за коронавирус.

„В Шумен има един пациент – той е постъпил за лечение в инфекциозното отделение с грипоподобна симптоматика – с кашлица и задух. Неговият епидемиологичен път е Банско“, каза Мутафчийски. „84 са мъжете с коронавирус у нас, а жените 58 са жените.

Средната възраст е 42 години, най-младият заразен е на 4 години, а най-възрастният на 81 години. Ако смятаме за достоверно – нашата смъртност е 2,1%“, каза той. „Имаме много пъстра палитра от пациенти. По-голямата част са в домашни условия в леко състояние до средно тежко.

В болниците се намират пациенти, които са от средно тежко към тежко състояние. Лично мога да докладвам за ВМА“, каза шефът на ВМА. „Там имаме двама пациенти със затлачваща дихателна недостатъчност, те не са интубирани все още. Сатурацията им пада. Перспективата да бъдат интубирани е съвсем реална. Другите пациенти са с двустранни пневмонии“, каза той.