Д-р Стоил Апостолов, управител МБАЛ „Проф. Дим. Ранев“

Във връзка със установен положителен резултат за наличие на коронавирус на пациент от МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ – гр. Пещера със заповед № РД-01-156/20.03.2020г. на Директора на РЗИ – Пазарджик отделението по Вътрешни болести е поставено под карантина.

Контактните лица са установени. Пробите на всички контактни и персонал на Вътрешно и Инфекциозно отделения са изпратени в Референтна лаборатория.

МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ и ДКЦ „Хипократ“ уверява всички пациенти, на лечебното заведение и преминаващите за консултативни прегледи през кабинетите, че са взети мерки за сигурност и се спазват всички противоепидемични предписания и препоръки на Регионална здравна инспекция – Пазарджик, Министерство на здравеопазването и Националния щаб за борба с COVID – 19.

Още от първите случаи на заразени с коронавирус в България на територията на болницата и диагностично-консултативния център са разпоредени специални мерки, гарантиращи безопасността, както на пациентите, така и на медицинския персонал.

Лечебното заведение продължава да функционира нормално и да приема пациенти за лечение и консултативни прегледи във всички отделения с изключение на Вътрешно отделение (поради карантина).

*

На 21 март в Инфекциозно отделение на МБАЛ –  Пазарджик е  транспортирана болна с потвърдена диагноза COVID 19.  72-годишната пациентка първоначално е приета за лечение във Вътрешно и Инфекциозно отделение на  МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ в град Пещера. Поради влошаване на състоянието (след известно подобрение)  и предвид възрастта на болната жена се прецени, че е по-уместно да се преведе в Инфекциозното отделение на областната болница поради липса към момента на възможности за реанимация в болницата в Пещера. Към момента състоянието на болната е по-стабилно, съобщи началникът на Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик  д-р Мария Пишмишева.