По последни данни продажбата на горива в страната след обявяване на извънредното положение е намаляла с близо 40 на сто. Намалението на продажбите на гориво не важи единствено за товарния трафик към момента. „Понижението е над 30%, вероятно е 40. Всеки ден е осезаемо по-надолу и по-надолу.”, заяви пред БНР Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Той коментира случващото се в Италия, където бензиностанциите постепенно затварят – първо тези по магистралите, а след това и останалите. „Новината е проекция на всичко, което се случва в Италия. Ние като сериозна организация на бранша сме взели мерки това да не се случи. Имаме няколко плана. Разбира се, има и песимистични такива.

В най-песимистичния наш сценарий ще се случи и това”, коментира още Терзиев. „При възникването на по-сериозен сценарий, първото нещо, което ще преустановим, е зареждането на пропан-бутан и на метан, тъй като при тях се наблюдава сериозен спад заради блокирането на таксиметровия бизнес и зареждането на малки търговски обекти. ” каза Терзиев. На първо време са направени ограничения в екипите, затворени са ресторантите към бензиностанциите, предлагат се основно пакетирани стоки. На клиентите не е забранено да зареждат гориво сами, почистват се ръкохватките, т.нар. пистолети, друг е въпросът с какви препарати се прави това и дали те са адекватни, заяви още Терзиев.

„В настоящия момент ние нито разполагаме с предпазни средства, нито с дезинфектанти, които да гарантират безопасността на нашите клиенти”, поясни Живодар Терзиев по въпроса за почистването на санитарните помещения. А относно казуса с тоалетните на бензиностанциите, които са били затворени, Живодар Терзиев отбеляза: „Тази тема щях да я нарека фекална, но тя е социална, наистина, има две проекции. От една страна сървиз на обществото.

Но аз не си спомням бензиностанциите да са поемали ангажиментите, да са сключили договор с обществото да изпълняват функциите на обществени тоалетни, но го правим.”

Терзиев се позова да думите на оглавяващия Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, че са необходими „фанатични” мерки за хигиена заради устойчивостта на коронавируса върху повърхности. Дори да се стигне до хипотезата затваряне на бензиностанции, те не могат да останат без човек заради превенцията за възникване на аварии, допълни още той.