18 новите потвърдени случаи на зараза с коронавирус, до този момент на деня, Благоевград, София и Смолян, общо 331. Осем от тях са интубирани, днес има и трима починали, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. Общо шест са починалите заради COVID-19.

Само в 17 ч., от днес нататък, ще се дават данни за броя на новите заразени с коронавирус, съобщи премиерът Бойко Борисов, като по този начин отмени сутрешните брифинги на ген. проф. В. Мутафчийски. Според Борисов в Министерски съвет има повече пространство и журналистите не са скупчени един до друг.

„Всички, които са се докосвали до заразен с коронавирус, включително и Спешна помощ, ще получат по 1000 лв. за работата си през първия месец, на първа линия. Те в момента и се тестват за коронавирус.

Ще има и Национален щаб на доброволците за противодействие на коронавируса, имаме пари за три месеца, за да изкараме по начина, по който сега караме“. – обяви Бойко Борисов. 71 държави са заявили пари пред Международния валутен фонд, съобщи още премиерът.

3260 са доброволците, които са готови за действия при пожар. Най-активни са хората предимно в големите областни градове, подчерта и главен комисар Николай Николов. Три групи ще бъдат доброволците – тези, които помагат на болниците, втора група в помощ на социалните служби и РЗИ, трета група ще помага на граничните и областните контролно пропускателни пунктове.

Курсанти от военните училища ще се включват с помощ на КПП-тата, стана ясно от брифинга на Националния оперативен щаб. 

„Църквата е Божа работа, на тях не им се меся, всеки трябва да може да влезе в църквата на Великден, нашите владици са много интелигентни, те разбират, че трябва да въведат ред при влизането в църквите, за да не се създава огнище за зараза“ – каза Бойко Борисов в отговор на въпрос дали Щабът ще забрани влизането в църкви на хората по Великденските празници.

Засега не се предвиждат и по – строги мерки за ограничаването на движението на възрастните хора, но не е изключено, ако се препоръчат такива от специалистите.

В Пазарджик

Припомняме, че днес в Пазарджик се състоя и извънредно заседание на Областния кризисен щаб, а областният управител Стефан Мирев каза, че броят на потвърдените случаи на COVID-19 за област Пазарджик остава непроменен – 7 бр. Обявената вчера положителна проба от Националния оперативен щаб за Пазарджик, е на човек с постоянен адрес в областния град.

Лицето живее в София, където е взета и получена положителната проба, пациентът е диагностициран и оставен за лечение във ВМА. Той е бил в Пазарджик на 18-ти март и е установил контакт с брат си и братовчед си, които вече са поставени под карантина от органите на РЗИ и ОДМВР Пазарджик. Областният управител уточни, че общият брой на лицата под домашна карантина в област Пазарджик към днешна дата е 1186., за Пазарджик те са 571.