Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, началникът на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски и представители на „Информационно обслужване“ представиха на брифинг в Министерски съвет национална информационна система за борба с COVID-19.

„Изготвихме информационна система, с която да улесним работата на щаба, на здравните заведения, както и да улесним достъпа до информация“, заяви в началото на брифинга премиерът Бойко Борисов.

Най-общо казано става дума за огромна банка от данни, които всеки от нас подава към системата. Това ще се случва посредством мобилно приложение, което можем да си изтеглим от мобилния оператор. А1, Теленор и Виваком ще съдействат на Министерство на здравеопазването и правителството.

С приложението проактивно гражданите могат да се информират за текущото си здравословно състояние, обясни Ивайло Филипов от „Информационно обслужване“. За 10 дни изградихме централен регистър, който да събира данните на всички заболели и тези под карантира. В системата са предвидени интеграции с личните лекари, РЗИ-та, доброволци, полиция и гранична полиция, общините, за да може информация да се използва от всяка една структура. Сингапур и Тайван ползват подобна мобилна апликация. Има и визуализация с географски карти.

След като приложението бъде свалено от мобилните оператори, всеки сам може да се регистрира, ако има симптоми на коронавирус. Информацията ще бъде онагледена и с карти, диаграми, статистики, както за страната, така и за света. Благодарение на мобилния си телефон ще знаете и още колко хора от вашия град имат подобни притеснения. На приложението ще бъдат качени и телефони за връзка с болниците и медицинските центрове, които са в близост до вас.

Приложението ще бъде активирано в понеделник. При регистрация се въвеждат лични данни като ЕГН, хронични заболявания, симптоматика. Ако се опасявате, че имате коронавирус можете да направи тест и то по няколко пъти дневно, и така да отразявате своето състояние.

Данните се събират в Национален регистър. До него ще има достъп всеки, който се е регистрирал. Информация за регистъра освен от приложенията ще идват и от официалните източници, като РЗИ, полиция, гранични власти, болници.

Всеки достъп до регистъра става само с цифров сертификат, който гарантира сигурността на системата, заявиха създателите на приложението.