Кметът на Пещера Йордан Младенов ограничи достъпа на жители на кв. Луковица до другите части на града. Причина за решението му е неспазването на мерките срещу коронавирус в квартала. Въпреки изричните забрани за събиране на едно място на повече от двама души, жителите на Луковица не се отказват от фамилните си седянки. По този начин създават предпоставки и за разпространение на вируса, тъй като голяма част от жителите на махалата са се завърнали преди седмица от чужбина. Както добре знаем само в Пещера до този момент има доказани случаи на коронавирус в областта.

Общо 10 жители на Община Пещера са хоспитализирани до сега в лечебно заведение. Първия доказан случай е на заболяла възрастна жена, която вече е излекувана и изписана с две отрицателни PsR проби и продължава карантината в къщи в добро състояние, съобщи управителят на МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ в Пещера – д-р Стоил Апостолов.

Следващите три случая в града бяха на двама възрастни и медицинско лице, те са в подобрено състояние и се очакват резултатите от повторните им тестове. Четвъртият случай е на жена над 50 години е със средно тежка форма за заболяването при която е започнато лечение с хлороквин.

Новите три случая са на двама възрастни мъже над 70 години и мъж над 40 години са в тежко общо състояние в интензивни отделения на изкуствена вентилация. При два други случая има съмнения за Covid-19, те са с клинични симптоми, за които се очакват резултати от взетите PsR проби.

Два случая в средно тежко състояние са настанени в Инфекциозното отделение в Пещера, останалите са в Инфекциозно отделение в Пазарджик. Две медицински лица от Пещера са под домашна карантина в добро състояние.

Ето и пълния текст на заповедта на кмета:

 

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 в кв.„Луковица“ в гр.Пещера и Решение от 04.04.2020г. на Общинския щаб за защита при бедствия на Община Пещера, на основание чл. 44, ал.1, т.4, във връзка с т.1 и ал.2 от ЗМСМА,

З А П О В Я Д В А М :

1. Считано от 05.04.2020г., за времето от 07.30ч. до 19.30ч., възлагам на Началника на РУ на МВР – Пещера да създаде контролно-пропускателни пунктове на входовете на кв. „Луковица“ в гр.Пещера.
2. През контролно-пропускателните пунктове по т.1 да се пропуска преминаването на лица само в случай на неотложност на преминаването, наложено от полагане на труд, здравословни причини на преминаващите, закупуване на хранителни продукти, лекарства и плащане на битови сметки.

Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на Елена Абаджиева – Началник на РУ на МВР – Пещера и Гълъбина Карамитрева – Заместник-кмет на Община Пещера.

Заповедта да се изпрати незабавно на Началника на РУ на МВР – Пещера и Заместник-кмета на Община Пещера, както и да се публикува на официалния сайт на Община Пещера.

ЙОРДАН МЛАДЕНОВ (п)