Малко от хората имат време да съставят своето родословно дърво, периодът за социална изолация е идеален да се захванете с тази задача. Според вярванията на древните перси, египтяни, траки и елини най-важните за нас хора са тези, които се намират седем поколения преди нас.

Ако се заемете да откриете своите корени ще стигнете с лекота до петото коляно назад, но останалите две ще бъдат загадка. Веднага ще попитате – защо? Защото броят на роднините, които трябва да откриете расте в прогресия.

Ако приемем, че вие сте първото поколение, следват вашите двама родители, третото ниво са вашите баби и дядовци, които вече са четирима, петото поколение наброява шестнадесет души, шестото – 32-ма, а седмото – 64.

Да, вие днес носите кръвта на всичките тези хора, които през вековете и днес стигат до вас. Именно от тях сте наследили своите възможности, интелект, таланти, характер и разбира се – кръвна група. И всъщност това е кореновата система на родословното дърво.

А вашите поколения ще дадат основата на короната на дървото, вашият принос ще бъде, че сте осигурили информация за „материала“, от който е „произведено“ вашето потомство.

Разбирате ли сега защо в миналото е било толкова важно кой с кого ще заживее и създаде семейство. Нашите предшественици са се интересували от здравословното състояние на съответния род, което гарантирало и здраво потомство, от имотите, от характера на хората в рода, от редица други дребни детайли, на които днес не обръщаме внимание.

Ето защо в миналото се гледало „потеклото“ на съответния човек, а родителите уреждали браковете на децата си. За разлика от днешната трактовка на темата, тогава любовта и взаимното привличане не били основната цел. Ако се хареслави наследниците – супер, но и да не се харесвали, поставени били пред свършен факт, трябвало да започнат да се харесват. И като се има предвид това, че са „минавали под венчило“ малко след като станат на 20, животът някак потръгвал…Още по-лесно било при династичните бракове.

И в нашата история има случаи, когато зрял мъж се жени за невръстно девойче. От този начин на скрепяване на връзки идва и изразът „синя кръв“, тъй като благородниците се женели само по между си. По този начин  без въобще да имат идея за кръвните групи (открити едва през 1940 г.), те вярвали, че носят своя генетична линия.

Колкото и странно да изглежда наистина всеки от нас е носител на гени и кръв, които е наследил от минимум 126 души живяли и живеещи преди него. Уверете се, че не сте пропуснали някой! Родословното дърво е важна част от историята на семейството, така че отделете време, за да създадете точно схемата.

Може да срещнете трудности при попълването на имената, след като се върнете с няколко поколения. За да се уверете, че всеки е включен и всички имена са точни, проведете някои изследвания. Това е една чудесна възможност да научите повече за семейната история.

Говорете с по-възрастните членове на семейството ви, за да съберете повече информация. Научете имената на братята и сестрите на вашите баба и дядо, имената на техните съпрузи и деца им. Постарайте се да разберете колкото можете. Ако имате късмет, ще получите възможност да чуете някои изненадващи семейни истории и тайни.

Направете онлайн изследвания. Има много онлайн инструменти, които ви позволяват просто да въведете вашето име и името на родителите ви, след това правят всички изследвания вместо вас. Имайте предвид, че тези сайтове обикновено дават ограничено количество информация безплатно, а след това се изисква заплащане за по-задълбочени изследвания. Почти всички, за да не кажем всички, са чуждестранни, което означава, че ще трябва да се надявате на регистрирани българи, които може би живеят в чужбина.

Решете каква друга информация искате да включите към родословното дърво. Може да искате да включите рождени дати, дати на смъртта (ако е приложимо), дата на сключване на брак и така нататък. В допълнение към датите, бихте могли да обмислите включването на родните места или родните градове на вашите близки. Включването на повече информация ще превърне родословното дърво в исторически документ за вашето семейство.

Решете дали да поставите снимки. Ако имате достъп до снимки на вашите предци, бихте могли да включите и малък портрет на всеки. Този вариант е най-добър за родословни дървета, които са сравнително кратки, тъй като снимките може да отнемат много място. Ако имате само няколко снимки, бихте могли просто да сложите снимки само на близките членове на семейството.