ЗА НЕЯ

Любниела Дойчинова завършва СУ“Св.Климент Охридски“, специалност Арт педагогика при проф. Чавдар Попов и проф. Драган Немцов. Учи „Архитектура и дизайн“ в Университета на Южна Флорида в гр. Тампа при проф. Стийвън Кук. Специализира Арт терапия към Валенсия Колидж в Орландо, САЩ. Притежава сертификат по Биодинамична Масажна Психотерапия, издаден в щата Флорида.

Придобива Магистърска степен по Приложна психология и Психотерапия. Интересува се от предприемачество и бизнес. Собственик е на първия в град Пловдив Център за солна терапия и първата Солна стая в Пазарджик. Работи дълги години като преподавател по Изобразително изкуство на различни възрастови групи в България и в САЩ.

С Арт терапия се занимава от 2005 година с деца от начална училищна възраст. В момента съчетава психологията с консултирането и подпомагането на хора с респираторни, кожни и нервни заболявания. Професионалната й компетентност като Магистър психолог и като Психотерапевт е: Психология на личността, Когнитивна психология, Детско-юношеска психотерапия, Зависимости, Мотивация на поведението, Здравословна психология, Бизнес стратегии и стратегическо поведение, Предприемачество.

 

Какво предизвиква тревожността, когато хората за по-дълго време трябва да стоят затворени на едно място?

Появилият се корона вирус постави целия свят в паника – постоянно слушаме и четем за нови заразени, за хиляди жертви, неоткриване на ваксина или ефикасно лечение, налагане на извънредно положение и изолация. В момента воюванеме с невидим противник. Налага ни се да се изолираме и да променим коренно обичайния си начин на живот.

И тъй като човек по природа е социално същество, има нужда да общува, да се среща с други хора, няма как в такава ситуация да не започне да изпитва огромна гама от негативни емоции като страх, тревожност, безпомощност, отчаяние.

Защо е нужна психологическата помощ, за да се справим със самотата ?

Специалистите все повече заговориха за психологическото състояние на хората по време на изолация. И това е нормално, защото на някои хора е трудно да приемат настоящата реалност. Много хора се чувстват объркани, сами, изоставени. Възрастни, които живеят сами, млади, които са останали без работа и доходи. В такъв момент човек се нуждае от подкрепа – приятелска или професионална психологическа. Идеята е да се помогне на психическото здраве , защото то е не по-малко важно от физическото.

С психолог или психотерапевт човек може да сподели безпокойствието си, да бъде изслушан и да получи съвет за справяне в момента на социална изолация и със страха от бъдещето.

Какво трябва да направим, за да не се чувстваме потиснати у дома ?

Най-правилния отговор би бил, ако съумеем да изолираме негативните си мисли и да насочим вниманието си към действие на нещо, което харесваме да правим. Ето няколко психологически съвета :

1. Може да свършите някои полезни неща у дома – ако имате двор и градина, сега е времето да им обърнете подобаващо внимание, ако нямате – опитайте да предекорирате някоя от стаите в апартамента си.;

2. Може да запишете онлайн курс – човек се учи докато е жив – всяко научено нещо може да бъде от полза;

3. Обаждайте се на приятели и близки и не губете връзката с тях;

4. Включете се в инициатива – сега е времето да бъдем съпричастни и подкрепящи с каквото можем ;

5. Погрижете се за тялото си – физическата активност ще ви помогне да се почуствате емоционално много по-добре;

6. Пробвайте да пишете, рисувате или да доразвиете друг ваш талант;

7. Гледайте интересни филми, слушайте хубава музика;

8. Полезно е да си създадете рутина – спазвайте часовете за хранене, почивка;

9. Може да започнете да показвате кулинарските си способности;

10. Създайте си списък със задачи и непременно поставете мото – „Утре ще бъде по-добър от днес” „Всяко чудо за три дни „.

Как да занимаваме децата, за да не чувстват скука?

Досега родителите се извиняваха, че нямат достаъчно време за децата си, погълнати от служебните си ангажименти. В момент на социална изолация това оправдание вече не важи.

Сега родителите имат възможност да прекарват много време с децата си. Друг е въпросът обаче, че някои не са свикнали на това. Децата също не се чувстват комфортно, защото те искат да общуват с връстниците си. Много е лесно да се постави детето пред компютъра или с таблет в ръце и да се занимава само. Но това не е правилно.

Да бъде по-лесно преминаването през периода на самоизолация, може да се препоръча на родители с деца в предучилищна и начална училищна възраст да играят различни игри, да четата книжки, да творят, да гледат заедно филми. Съвместното прекраване на времето е за предпочитане.

По сложна е ситуацията при юноши и тийнейджъри. Те искат да са самостоятелни, да се уединяват, да общуват с приятелите си, но в момента това е невъзможно и често се подбужда раздразнителност. Затова всеки член на семейството е добре да намери своето място и да може понякога да остава сам със себе си.

За тийнейджърите е полезно да им се поставят задачи в домакинството. Напрежението може да се намалява с физическа активност. Родителите трябва да проявяват мъдрост и да взимат добри конструктивни решения.

Вие ни потърсихте с предложение безвъзмездно да помагате на хората, които се нуждаят от психологическа помощ, как ще стане това?

В създалото се извънредно положение всички търпим значителни негативи и загуби. Настоящата трудна ситуация на изолация и промяна на начина на живот, която е свързана с неизвестност, напрегнатост, безпокойство, тревожност и страхове, е изключително важно да си помагаме взаимно. Именно затова аз искам да дам моя малък личен принос. Аз съм психолог по професия и образование, и бих желала да оказвам безплатно психологическа помощ на нуждаещите се жители от областта. Психологическата подкрепата да бъде по предварителна заявка, като консултациите да започнат от понеделник (06/04/20) и да продължат до 20/04/20 (петък). Обажданията само в делнични дни от 16ч. до 18ч., на телефон:0894028590

Някои хора се справят сами – със собствените си защитни механизми, но други изпитват трудности и се нуждаят от подкрепа.