72-годишен мъж от град Пещера е починал рано тази сутрин във втория интензивен сектор на МБАЛ-Пазарджик, където се приемат болни с доказан COVID-19.

Първоначално той е лекуван в изолатора на Специализираната болница за белодробни заболявания в Пазарджик,откъдето е преместен вечерта  на 3  април поради влошаване на състоянието. Веднага му е направен скенер на белите дробове, който е показал двустранна интерстициална пневмония, представяща се  клинично с тежък остър респираторен дистрес синдром.

Направена е незабавна интубация с последваща механична вентилация.  В неделния ден му е направен контролен рентгенов преглед, който е показал, че измененията в белите дробове на 72-годишния мъж са все по-тежки.

Въпреки опитите да бъде стабилизиран няколко часа по-късно  пациентът е починал. Той е страдал и от множество придружаващи заболявания- артериална хипертония, захарен диабет-тип 2 на инсулино терапия, исхемична болест на сърцето, стабилна ангина пекторис.

Остава критично състоянието и на друг 43-годишен мъж от Пещера с потвърден коронавирус,  за който се полагат интензивни грижи от 2 април.Той също е интубиран и все още не могат да се правят прогнози за изхода от лечението му. Уврежданията по белите му дробове са изключително тежки. Има и придружаващи заболявания-хипертония и диабет.

Трима лекари и трима сестри полагат денонощни грижи за пациентите с   COVID-19 във Втория интензивен сектор . Д-р Иван Харизанов, д-р Варта Шопова и д-р Ангел Добрев и трите медицински сестри Катерина Ичева, Ива Тодорова и Елена  Петкова са  от 5 дни в най-рисковото място. Налага се да работят екипирани в защитни костюми, предпазни маски, шлемове и очила. Това, което виждаме на този етап е, че се касае за много тежко заболяване  и  коварен вирус, който нанася сериозни поражения върху дихателните органи, коментират  медиците.  Заболяването се развива изключително бързо, засягайки всички жизненоважни органи и системи, водейки до тяхната  декомпенсация. Въпреки  тежката ситуация  медиците остават на първа линия .