„Радвам се, че някой се сети и за мен, идват Великденски празници и е много хубаво да усетиш, че не си сам в този труден момент“. – това заяви дългогодишната пенсионерка Мария Янева, в отговор на получения днес пакет с хранителни продукти, осигурен от „Биовет“ АД със съдействието на Община Пещера. Инициативата „Остани си вкъщи, съхрани човешкия живот“ стартира днес с раздаването на хранителни пакети, които бяха доставени по домовете на членовете на пенсионерски клуб „Надежда“ в гр. Пещера.
Мария Янева е добре позната в родопското градче. Целият ѝ съзнателен живот е преминал в обувния завод „Васил Мулетаров“. Там тя е сменен майстор и следи за качественото изпълнение на продукцията. „Родът им е от Габрово, тя и мъжът ѝ дойдоха от там, за да участват в създаването на завода.“ – връща лентата назад друга жителка на съседната улица – Анастасия Младенова. „Толкова честни и отрудени хора днес рядко се срещат.“ – разказва Младенова.
На снимката е Мария Янева
„След смъртта на мъжа ми си останах сама, децата са в Габрово. Идват да ме виждат, но рядко. Сега заради коронавируса срещите ни са много по-ограничени. Направила съм си една малка градинка, в която си гледам картофи, фасулец и други работи. Не разчитам на пенсията, която е малка. Радвам се, че мога още сама да се грижа за себе си.“ – допълва тя. „Благодаря на ръководството на „Биовет“, на изпълнителния директор, когото не познавам, заради загрижеността. Важен е жестът, важно е уважението към хората като мен, защото нашият живот е бил отдаден на Пещера и е тъжно, когато в заника си, сме сякаш изоставени от всички. Благодаря и на кмета Йордан Младенов, защото успя навреме да организира тази акция и преди Великден ще можем да се зарадваме на подаръка.“
На същата улица – „Стефан Кънчев“, социалните работници от община Пещера оставиха общо 17 пакета. Те са заредени с продукти от първа необходимост като олио, брашно, ориз, леща, сладкарски изделия, а също така предпазна маска и витамин С. Всеки пакет включва и прах за пране, който се предоставя допълнително, тъй като би могъл да увреди хранителните продукти в кашона.
Даренията ще се разпределят до потребителите в продължение на няколко дни. Те се раздават по предварително уточнен списък, като няма да бъдат пропуснати възрастни хора в неравностойно положение от нито една социална група. Има и такива, които поради напредналата си възраст и заболявания не членуват в нито един клуб. „Те също няма да бъдат подминати“, съобщи кметът Йордан Младенов. „Нашата цел е съвместно с „Биовет“, на които изказваме огромна благодарност за подкрепата в този труден момент, да достигнем до всички хора в неравностойно положение.“
„С общината обсъждаме и други съвместни проекти, но ще говорим за тях, когато им дойде времето“ – каза изпълнителния директор на Биовет – Ангел Желязков. „В близките дни трябва да бъдат разпределени първите пакети, като сме предвидили те да са общо за 2000 души, след две седмици ще бъде направено повторно раздаване и така ще продължим до пълното изчепрване на предвидените средства. Сумата, която даряваме е 250 000 лв. Разбрали сме се помощните пакети да достигнат до клубовете на инвалидите, пенсионерите, на хората с ментални увреждания, клубът на диабетиците, социалните домове за възрастни.“ – добави Ангел Желязков.