67-годишният панагюрец с установен Covid-19 е постъпил в Унихоспитал, след като бил отведен там от екип на Спешна помощ, стана ясно днес на свикана по повод на първият доказан случай на заболяването в Панагюрище.

Мъжът е имал оплаквания в продължение на една седмица и след като проблемите не отшумели, близките му се обадили на 112.

Двустранна пневмония, температура и упорита кашлица са констатирани при прегледа, но пациентът в момента е стабилен, няма нужда от реанимация, съобщи д-р Красимира Чачова-Ранчева. Температурата е овладяна, няма нужда от дихателна реанимация, лечението се води по характерния за лечението на ковид протокол.

При приема е  направен е бърз тест на пациента, който дава отрицателен резултат, а PCR тестът на следващия ден дава положителен резултат.

Във връзка с първия положителен случай на коронавирус в Панагюрище са установени седем лица, които са били контактни на заболелия, те са поставени под карантина и са получили предписания от РЗИ да спазват мерките за безопасност.

Със заповед на Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев – Унихоспитал е посочена за лечебно заведение за лечение на коронавирус, има 23 легла във Вътрешно отделение и 17 в ОАРИЛ, двете отделения са за съмнителни и болни от ковид.

Болницата е оборудвала и приемно помощение тип „Фургон“, където най-напред се извършва преглед на пациента и се взема решение, дали той ще бъде хоспитализиран или върнат вкъщи, със съответната терапия. Водят се стриктни журнали. Няма карантина на отделението, персоналът спазва всички предпазни мерки. Паника няма. Лечебният процес върви нормално. – допълни д-р Чачова – Ранчева

Пресконференцията бе свикана от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, началникът на РУ-Панагююрище гл.инсп. Петко Шотлеков и управителят на МБАЛ „Уни Хоспитал” д-р Красимира Чачова-Ранчева.