Ген. Венцислав Мутафчийски излезе с нова информация относно броя на заразените с коронавирусна инфекция лица у нас. Това стана ясно от редовния брифинг в МС. 24 нови случая са регистрирани през последното денонощие. Пациентите с доказан COVID-19, които са под лекарско наблюдение в болнични условия, са 231. От тях 32-ма са настанени в интензивни структури.

От тях в болница са 12 от изследвани 376. 648 са новите случаи. Увеличението е с 3.8% от вчера.

В София има 15 случаи, в „Пирогов“ – 6, в „Света София“- 1, в Инфекциозна болница – 1, в „Токуда“ – 1. В Кърджали има 1, в Пазарджик – 1, във Велико Търново са трима, семейство с 9-годишно дете, в Сливен е 1, в Смолян – 1, в Бургас – 1.

Починалите са с двама повече. Жена на 44 години в Сливен, която е била на хемодиализа и почина вчера. В Пирогов се потвърди случай на починал преди два дни, че е бил с коронавирус и влиза в тази статистика.  Има нови три нови случая на заразени медицински лица, от които един санитар от „Пирогов“ и лаборантка на 63 години от РЗИ-Кърджали. 62 са излекуваните.

Нови положителни проби са дали още три лица, които са медицински служители. Става дума за 24-годишен санитар, който работи в зона с COVID-19 в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“; за лаборантка на 61 г. от РЗИ – Кърджали, която взима проби на заразени пациенти, и санитарка на 52 г. в МБАЛ- Кърджали, която работи в отделението по неврология. С новите положителни проби общият брой на лицата-медицински служители с доказан COVID-19 става 36.
В момента се провеждат няколко акции по тестване на медици от общински болници. Предстои да бъдат тествани и доброволци, служители на общинска полиция и други групи.