Над три хиляди четиристотин деветдесет и един са имениците в община Пазарджик днес. Точно толкова домакинства ще отбележат един от най-хубавите пролетни празници – Цветница. Жени и мъже с имена на цветя и дървета има в цялата област, а най-често срещаното дамско име е Виолета сочи общинската статистика, следват Маргарита, Цветанка, Лилия, Невена, Роза, Цветелина.

Само три дами с името Върбинка има в Пазарджик, а от мъжките именици най-много носят името Цветан, Явор и Здравко.

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди празника Великден. Празнува се в неделята (пада се днес, на 21 април за тази година) след Лазаровден (Лазарница). Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вайа (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя.

Религиозна страна на празника Вход Господен и поверия

На този ден християнската църква празнува влизането на Спасителя – Господ Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки бяло магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него и слагат под краката му дрехите си и маслинови или палмови клонки. След като възкресил престоялия четири дни в гроба Лазар, брат на сестрите Марта и Мария, Иисус Христос тръгнал за Йерусалим.

Когато наближил града с придружаващите го ученици и стигнали до Витфагия, той пратил двама от тях да отидат в селото и да му доведат вързаната в началото на селото ослица и малкото ѝ, а ако някой ги попита защо правят това, да кажат, че е потребно на Господ. Вестта за възкресението на Лазар вече го изпреварила и хиляден народ тръгнал към Витания, за да посрещне Спасителя Господ Иисус.

Шествието продължило и от височината на Елеонското възвишение до Храма. Христос изгонил събралите се в двора селяни и купувачи на стоки и извършил множество изцерения на болни и недъгави хора.

31цветница-върба

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. С тях жените баят и против уроки и болести. Окичват портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите или маслиновите клонки, с които е бил посрещнат при влизането в Йерусалим Иисус Христос.

Поверия

На Цветница не изхвърляйте миналогодишните върбови клонки, преди да донесете нови от църквата и не забивайте нож в хляба. Ако печете хляб, внимавайте да не остане суров. Ако го разчупите и вътрешността му не е пухкава, а глетава и клисава, това предвещава скорошна раздяла с партньора ви. Така че по-добре не печете хляб.

В този ден, който е през периода на постите, православната църква разрешава също така да се поднесе и риба на празничната трапеза.

Кой ще почерпи на този ден за здраве, щастие и късмет

На Цветница имен ден празнуват всички, които носят имена, които са производни или произлизат от названия на растения и най-вече цветя:

Аглика, Божура, Вероника, Виола, Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Гергин, Гроздена, Далия, Дафина, Делян, Деляна, Детелина, Дилян, Диляна, Елица, Жасмина, Здравка, Здравко, Зюмбюла, Ива, Иглена, Иглика, Калина, Камелия, Карамфил, Карамфила, Китка, Латин, Латинка, Лила, Лили, Лилия, Лиляна, Лоза, Люлина, Магнолия, Малина, Маргарит, Маргарита, Невен, Невена, Невян, Ненка, Орхидея, Ралица, Ренета, Роза, Росен, Росица, Ружа, Теменужка, Трендафил, Цвета, Цветан, Цветанка, Цветелин, Цветелина, Цветомила, Цветомир, Цветомира, Цвятко, Цено, Явор, Ясен и Ясмина (или накратко всички, които носят ‘цвете’ в името си)