Ситуацията в България не е овладяна, а управляема, а страната ни е от малкото, които умело управляват пандемията. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по НОВА ТВ анестезиологът и член на ръководството на УМБАЛ „Софиямед” д-р Иван Колчаков.

„Вече се гордея, че съм лекар и че съм български лекар. Ние слагаме в малкия си джоб здравните системи на най-богатите и големи държави. Даваме пример как трябва да се правят нещата”, допълни той.

Мерките за изолация са най-ефективният метод за овладяване на ситуацията, смята д-р Колчаков. „Този вирус не е истински организъм. Това е една много първична молекула, която не се размножава. Ние я произвеждаме. Ако спазваме мерки за хигиена, това същество не може да се размножава. Знаем как да го ограничим”, обясни той.

Според анестезиологът все още няма достатъчно статистика за това колко от инфектираните с коронавирус биха могли да се подложат на лечение с хлорохин.

„Лечението има и токсични странични ефекти и зависи от придружаващите заболявания. Старият опит е от десетилетия, когато е лекувана маларията. Франция беше пионер, тъй като там има много бивши колонии, в които се наблюдава малария. Това е единствената европейска държава, която продължаваше да произвежда медикамента”, каза още д-р Колчаков.