„Вървим нагоре, вече графиката се отклонява доста стръмно нагоре, 48 са новооткритите с коронавирус,“ съобщи тази сутрин ген. Мутафчийски по време на редовния си брифинг.

С това общият брой на регистрираните у нас случаи на COVID-19 става 783. 122-ма са пациентите, излекувани и изписани след болнично лечение. 218 от лицата с доказан COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, а 31 от тях са настанени в интензивни структури.
48 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, като новите случаи са 9.
Починалите лица с доказан COVID-19 са 37. В УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ е починал 70-годишен мъж. Пациентът е страдал от артериална хипертония и е бил трахеостомиран.
„София се оформя като най-сериозното огнище на заразата, една от причините за резкия скок при заболелите е неспазването на социалната изолация“, каза още ген. Мутафчийски.
„Удължаването на извънредното положение е политико-медицински въпрос и от тази гледна точка трябва да се има ясни данни към момента. Рано е да се каже дали то ще бъде удължено. Отпадането на мерките винаги трябва да е съчетано с някакви реалности – че е овладяна ситуацията, че има достатъчно реанимационни легла и т.н.“, каза Мутафчийски. „Най-вероятно вирусът е от естествен произход. Ако има някаква доказана версия, тя ще се огласи“, каза той.