В събота вечерта около 21:15 часа десетки сателити, изстреляни от компанията на Илон Мъск, преминаха над територията на България. Движещите се светещи обекти предизвикаха десетки постове в социалната мрежа Фейсбук. НЛО, светещи фенери, дронове – това бяха основните предположения на хората, които с очите си видяха светлинките в небето. Не липсваха и коментари от типа на „Някой доста от рано са започнали с пиенето,“ „това е резултат от 5G“, „пръскат срещу коронавирус гадовете“, „пийте ги тея хапчета, бе“. Но светещите тела се оказаха съвсем истински, така че не бързайте с хапчетата.

Проектът „Старлинк“ предвижда осигуряването на достъп до високоскоростен интернет от космоса. В орбита до края на март бяха изведени 300 спътника, като се очаква броят им да се увеличи и евентуално да достигне до 42 000.

Сателитите се движиха над София от югозапад и продължаваха на североизток. Те са на 550 километра от земята приблизително и можеха да бъдат наблюдавани с невъоръжено око. Движиха се в една линия, представляваха ярки точки. Няколко, които прелетяха над България, за миг бяха осветени от слънчева светлина. Според сайта „Сайънс Нюз“ сателитите, преминали за около 15 минути над нас, са били 19 на брой. Астролози от месеци недоволстват, че експериментът на Мъск ще създаде проблеми за наблюдението на звездите. Основателят на „Спейс екс“ успокои преди дни на пресконференция във Вашингтон , че компанията му работи с научната общност да намали отразителната способност на спътниците.

https://findstarlink.com/?fbclid=IwAR3C5VPQT8EtnCAZ8ZfETcPi456vWAyY59VwGN0JpoF25r8jdyr3XeUQWDA#206;3