Случаят с нелепата смърт на журналиста Милен Цветков извади на дневен ред и въпроса: Правилно ли са действали хората, които са се опитали да му помогнат след катастрофата? Мнението на повечето експерти е, че той не е трябвало да бъде изправян, единственото, което е трябвало да направят помагачите е било да го освободят от раздутата въздушна възглавница. Всяко движение при подобни травми води до сигурна смърт.

Експертите са ни подготвили няколко ценни съвета, които ще ви помогнат, ако попаднете в катастрофа:

 • Поемете си дълбоко въздух, вдишайте и издишайте няколко пъти, за да се успокоите. След катастрофа човек може да изпитва по-широк спектър от емоции – шок, вина, страх, нервност, гняв – всички, от които са нормални. Поемете няколко дълбоки вдишвания или пребройте до 10. Колкото по-спокойни сте, толкова по-добре ще бъдете подготвени, да се справите със ситуацията. Това е времето, в което да направите равносметка за катастрофата и да се опитате да прецените колко е сериозна.
 • Запазете себе си и другите около вас в безопасност. Ако не можете да излезете от колата си или не е безопасно да опитвате, оставете предпазния колан сложен, включете аварийните светлини, обадете се на 112 и изчакайте за помощ, ако е възможно. Ако катастрофата изглежда лека и незначителна, изключете двигателя и вземете аптечката си от колата. След като се уверите, че е безопасно да излизате от колата, поставете конуси или предупредителен триъгълник.
 • Проверете всички участници в катастрофата, за да видите дали някой не е пострадал тежко. Това включва да се уверите, че вие също нямате сериозни наранявания. Бъдете изключително предпазливи – не всички наранявания могат да се видят! Ако вие или някой друг не се чувства добре, ако сте замаяни, повдига ви се, имате болки в стомаха, обадете се незабавно на 112 и потърсете помощ. Бъдете готови да дадете на диспечера следната информация:Вашето повикване трябва да съдържа следната информация:

  Къде? – Посочете мястото, улицата, номер на улицата, кръстовище или някакъв ориентир при злополука извън града;

  Какво? – Посочете вида на злополуката: пътнотранспортно произшествие с лек автомобил, с тежкотоварен автомобил, с транспортиране на опасен товар. Посочете също дали има затиснати или ранени хора и дали има опасност от пожар;

  Колко? – Посочете броят на пострадалите, по възможност вида на нараняванията;

  Кой се обажда? – Кажете името си и номера, от който се обаждате.

  На сайта на МВР е публикувана подробна инструкция за действие при подобни кризисни ситуации.

  ЗАПОМНЕТЕ: Първите 5-6 минути са от решаващо значение за спасяване живота на пострадалите. Затова при автопроизшествие започнете със спасяването на хората! Известете „Пътна полиция“ и „Спешна медицинска помощ“ по телефона, спрете преминаващите коли и поискайте помощ. Опитайте се да оцените състоянието на пострадалите и степенувайте по важност действията си.

  ПРЕДИ ВСИЧКО УСТАНОВЕТЕ ДАЛИ ИМА:

  – наличие на самостоятелно дишане;

  – запазена сърдечна дейност;

  – нараняване с обилно кръвотечение;

  – счупени кости и признаци на други тежки увреждания. Ако обстоятелствата налагат, пренесете на безопасно място пострадалия, поставен върху твърда подложка /дъска/. Не допускайте при изнасяне на пострадалия от автомобила да бъде теглен за главата или крайниците, защото е възможно да му бъдат нанесени допълнителни и фатални за живота му травми. Ако поради опасност от пожар или по други съображения се налага да пренесете пострадалите на по-голямо разстояние, направете го много внимателно, пазете гръбнака и избягвайте резките движения.

  ПРИ ЛИПСА НА ДИШАНЕ ОСИГУРЕТЕ СВОБОДЕН ДИХАТЕЛЕН ПЪТ ЧРЕЗ:

  – Извиване на главата максимално назад /внимание за счупени шийни прешлени/;

  – Отваряне на устата чрез повдигане и изтласкване на долната челюст напред с пръстите на двете ръце, а с палците упражнете натиск върху брадата на пострадалия;

  – Огледайте устната кухина и при наличие на чужди тела или счупени зъби /протези и др./ и я почистете с пръст, увит с марля или с чиста кърпа. Ако дишането не се възстанови, започнете незабавно изкуствено дишане по метода „уста в уста“ или с апарат за изкуствено дишане с честота 16 – 18 пъти в минута.

  ПРИ ЛИПСА НА СЪРДЕЧНА ДЕЙНОСТ:

  Установете наличие или липса на пулс чрез притискане на „сънната“ артерия по предно-страничната част на шията. При липса на пулсации, започнете незабавно външно притискане на сърцето, с честота 60-80 притискания в минута. Поставете дланта на едната си ръка върху долната трета на гръдната кост с пръсти, успоредни на ребрата на пострадалия и притискайте. Дланта на другата ръка поставете върху първата трета на гръдната кост за усилване на натиска. Притискането се извършва с изправени в лактите ръце. При всеки натиск гръдният кош на пострадалия трябва да хлътва 3-5 см.

  ПРИ ЛИПСА НА ДИШАНЕ И НА СЪРДЕЧНА ДЕЙНОСТ:

  Когато спасителите са двама, единият коленичи отстрани до главата на пострадалия и извършва изкуствено дишане по метода „уста в уста“ или с апарат за изкуствено дишане с честота 16-18 пъти в минута /на 5 притискания на сърцето – 1 вдъхване/, а вторият спасител извършва външно притискане на сърцето, като на всеки пет притискания спира, за да се извърши вдъхване на въздух. Когато спасителят е сам, извършва същите действия в следната последователност – на всеки 15 притискания на гръдната кост се правят по 2 последователни вдъхвания.

  ПРИ КРЪВОТЕЧЕНИЕ:

  При нараняване, съпроводено с обилно кръвотечение, незабавно трябва да се направи кръвоспиране:

  – Притискаме с пръстите на ръката наранения кръвоносен съд към подлежащата кост;

  – Пристягаме крайника /над раната/ с гумена тръба /Есмарх/, турникет или триъгълна кърпа. На превръзката поставете лист с точният час на манипулацията!

  – Компресивна стерилна превръзка – с бинт или стерилен превързочен пакет се прави стегната превръзка на раната.

  – При нараняване и изгаряне се правят сухи стерилни превръзки на раната с помощта на бинт или триъгълни кърпи. При навяхване, изкълчване, счупване не се допускат опити за наместване на увредения крайник. При увреждане на костно-ставния апарат крайникът се обездвижва с надувни /телени/ шини или с подръчни средства -дъски, чадъри и др. Основно изискване е да се обездвижат най-малко две съседни на увреждането стави. Във всички случаи, когато пострадалият е в състояние на безсъзнание, но има запазени дишане и сърдечна дейност, е необходимо да се постави в странично стабилно положение.

  Първоначални действия при  ПТП, ако бъдете блокирани в автомобила си и/или сте пострадал:

  – По възможност се евакуирайте от превозното средство;

  – Ако има други пътуващи с Вас им помогнете да се евакуират, при невъзможност за това (ако те са затиснати от конструкцията на автомобила), не предприемайте рисковани мерки по тяхното освобождаване;

  – Изчакайте помощта на компетентните органи;

  – Обезопасете мястото на катастрофата със светлоотразителен триъгълник – 30 м за градски условия и 100 м за извънградски условия;

  – Откачете клемите на акумулатора;

  – Не пушете и избягвайте всякакви източници на възпламеняване (запалки, кибрит и др.), защото може да има неконтролируемо изтичане на гориво;

  – Ако сте затиснати от конструкцията на автомобила не се движете;

  – За погасяване на възникнал пожар използвайте пожарогасителя в автомобила;

  – Ако злополуката е с транспортно средство превозващо опасен товар, избягвайте допира с товара и по възможност се отдалечете на разстояние от 60 м.