По два килограма краставици и четиристотинграмова разфасовка кашкавал са получили учениците от първи до четвърти клас на училище „Отец Паисий“ в Пазарджик, като това е разкладката която им се полага за два месеца по програмата, която осигурява закуска на малките школници.

„Това е гавра с децата ни“ – възмути се разгневен родител пред медията ни. За парите, които заделя държавата можеха по едно прасе на дете да купят, вместо да раздават краставици. Цялото това нещо струва 11 лв. и трябва да се изяде от детето за два месеца – март и април. Според вас как да ги разпределим точно, че да стигнат за два месеца?“ – пита риторично бащата. Неговото мнение се споделя и от други родители, те смятат, че средствата заделени от държавата се ползват напълно неразумно и нецелесъобразно.

Училищата в столицата започнаха раздаването на безплатните закуски полагащи се на учениците, още миналата седмица. Заради извънредното положение доставките бяха прекратени. Сега обаче децата ще трябва да получат накуп порциите си плодове, зеленчуци и млечни продукти.

По схемата „Училищно мляко“ се възползват над 3200 училища и детски градини в страната или това са близо половин милион деца. По другата схема – „Училищен плод“ цифрите са сходни – около 3 200 училища и близо 420 хиляди деца.

Някои директори в страната вече се обявиха против доставките на хранителни продукти в училищата и по домовете. Според тях това създава риск от разпространение на заразата, както сред учителите, така и в семействата на учениците. Програмата се управлява от ДФ „Земеделие“, училищните директори нямат отношение към количествата и качеството на продуктите, които децата получават по „Училищен плод“ и „Училищно мляко“, съобщиха от РУО на МОН – Пазарджик.

  “ До момента по двете европейски схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ за учебната 2019/2020 са изплатени общо 9,2 млн. лв.( 9 158 446 лв.) От тях близо 7,7 млн. лв. (7 644 025 лв.) са за реализирани доставки на пресни плодове и зеленчуци, на мляко и млечни продукти в училищата. Останалите средства, в размер на 1 514 422 лв., са за възстановяване на ДДС на одобрени фирми – изпълнители.

    По схемата „Училищно мляко“ са издадени 143 акта за одобрение на 3 216 учебни заведения, включващи 420 187 деца и ученици. По нея са преведени близо 4,1 млн. лв. (4 049 532 лв.), като възстановеното ДДС е в размер на 804 918 лв.

    По схемата „Училищен плод“ са издадени 177 акта за одобрение на 3 218 учебни заведения, в които учат 417 455 деца и ученици. Раздадените пресни плодове и зеленчуци до момента са за над 2,9. хил. тона, като остават да се предоставят още 1,34 хил. тона. Преведените средства са близо 3,6 млн. лв. (3 594 492лв.), от които 709 504 лв. са за покриване на ДДС.

   Двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните завадения. Те имат за цел да възпитат трайни навици в децата да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство.“