95-годишната баба Ани, живее в кв. Моста на Лютата.
Снимка:Ани Герова

Родители на деца от началния курс на обучение и малчугани в детските градини намериха изход от нелепата ситуация, в която се оказаха след реализацията на финалния епат от програмата „Училищен плод“ и „Училищно мляко“.

В два поредни дни ви разказахме за перипетиите на стотици майки и бащи, които трябваше да отделят от времето си в момент на карантина, а някои от тях не са от Пазарджик, а от съседните населени места. Те трябваше да се явят в училищата и детските градини, за да получат по два домата или в най-добрия случай – два килограма краставици и почти половин килограм кашкавал. Това се оказаха последните дажби по платена с европари програма на ДФ „Земеделие“.

Вместо да вземат зеленчуците и млечните произведения, родителите се събраха и решиха да ги дарят на възрастни хора, които наистина ще им се зарадват. Така и стана, за случилото се разказва Ани Герова:

„Едно огромно благодаря от тях, чрез мен към вас, мили родители- това не са за тях просто крастваици и 300-грамово парче кашкавал, това казаха, че за тях ще са най-вкусните, защото са дар от деца! Сърдечни благодарности на родителите, не на фондовете, не на масовите градини на град Пазарджик, а на вас мамите и татковците, които усмихнахте сърцата и очите на няколко по-бедни, както самите те давайки им плика се наричаха!

Всички тези хора имат разум, но живеят според сценария даден ни свише и са готини, даже много, защото знаят как да се самоиронизират и да вдишват, и издишват ,,правилно”! ДГ ,,Калина Малина” група ,,Делфинче’’ и група ,,Дъга”, ДГ ,,Юрий Гагарин” група ,,Палечка’’ и група ,,Косе Босе”- тръгвайки си от последните три баби, зад мен се чу:,, И моме, заповядайте пак, знаете къде сме, здраве за всички ви и хубави дни!’’

„Днес ще бъде направено и дарение на дом за възрастни хора в Мокрище“ – допълни Ани Герова.

Вчера изпратихме в пресцентъра на ДФ „Земеделие“ и следните въпроси:

1. Какъв е механизмът по който се разпределят средствата за отделните градове?
2. Кой извършва тази дейност?
3. Кой в Пазарджик определя кое училище или детска градина какви плодове, зеленчуци или млечни произведения трябва да получи?
4. Каква е сумата, която се полага за закупуване на плод или мляко на всяко дете по тази програма за един месец?
5. Кой отговаря за надзора на тези програми в Пазарджик и областта?
Отговорът на ДФ „Земеделие“ на зададените въпроси – ТУК
Средствата по програмите се разпределят централизирано от ДФ „Земеделие“. Целта на програмата може да се обобщи като „три в едно“. С парите се стимулират местните производители на плодове, зеленчуци и млечни произведения, а у децата се създават навици да консумират пресни плодове и зеленчуци.