Преди се смяташе, че имунната система защитава организма само от външни опасности – вируси, бактерии, паразити. По-късно обаче се оказа, че имунната система също унищожава собствените болни и непълноценни клетки (например ракови клетки).

Следователно, да се използват продукти, които повишават имунитета, трябва да бъде не само по време на сезонни заболявания, а винаги.

Броколи

Зеленчукът съдържа голямо количество витамини (A, C, E), макро- и микроелементи, антиоксиданти и фибри, които са изключително полезни за тялото на възрастните.

Съставът на броколи включва естествен флавоноид – кверцетин, който има антиалергични свойства и действа като стимулатор на имунната система.

Естествен пчелен мед

Най-добре е да го комбинирате с чай и лимон. Добре е медът да не се добавя в чая, а да се консумира отделно, тъй като същевременно една част от биологично активни вещества губят свойствата си. Медът може да се яде върху резен лимон, ябълка или с извара.

„Живо кисело мляко“, млечни продукти

Биогуртите с лактобацили и бифидобактерии не само допринасят за поддържане на постоянно тегло, но и са „отговорни“ за здравето на стомашно-чревния тракт и силната имунна система. Много изследвания, проведени от различни учени, предполагат, че пробиотиците намаляват симптомите на грипа: температура, кашлица и запушен нос при децата.

Морски продукти

Морските дарове съдържат огромно количество цинк и селен. Проучванията показват, че  комбинацията от цинк и селен засилва ефекта на всеки от микроелементите. В морската риба има много хранителни вещества, необходими за нашето здраве.

 Плодове

За ефективна борба с грипа, лекарите препоръчват ежедневно употреба на плодове и зеленчуци, които съдържат най-много витамини, минерали, фибри и главно фитонутриенти. Безспорните лидери тук са цитрусовите плодове и най-вече лимоните, мандарините и портокалите.

Червените домати, нар, грейпфрути, както и червеното зеле и червените боровинки са особено полезни за имунната система. Морковите и тиквите също действат засилващо на имунитета, тъй като съдържат бета-каротин, алфа-каротин, лутеин, кверцетин и други вещества, които могат да бъдат превърнати във витамин А. Кверцетинът се намира особено в големи количества в броколи, ябълки, домати и лук и във всички ярки зеленчуци и плодове. Колкото по-ярки са плодовете, толкова по-добре.

Чесън

Чесънът е богат на естествения антибиотик алицин, който помага да се предотвратят усложнения след настинка и грип. Употребата на само една скилидка чесън на ден вече има необходимите превантивни и антисептични ефекти. Освен чесън, лукът, хрянът, копърът, дивият чесън и др. Също са изключително богати на летливи фитонциди.Те са полезни не само като средство за повишаване на устойчивостта на организма и помощници за имунната система, но и за предотвратяване на усложнения от грип.

Говеждо месо

Говеждото месо съдържа протеини, желязо, цинк и селен, помага на клетките на тялото да се справят с всяка болест. През зимата е добре да се комбинира говеждо месо с чесън, както и ястия от говеждо месо със сурови зеленчуци, което повишава ефективността на тези продукти в борбата с настинките.

Пилешка супа

Бульонът на пилешката супа съдържа почти целия набор от аминокиселини, които блокират възпалителните клетки и потискат развиваща се инфекция. Бульонът намалява слузта в назофаринкса и помага за по-доброто кашляне, има общ засилващ ефект и помага бързо да се възстановите след заболяване.

Ако нямате възможност да приготвяте редовно у дома храни, с които да повдигате имунитета си, можете да поръчвате разнообразно здравословно меню от foodpanda.