Два случая на болни от Легионерска болест са диагностицирани през месец април в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от там. Здравните експерти по света предупреждават, че затворените заради COVID-19 сгради са свързани с риск от разпространение на заболяването.
Началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева обяснява за Легионерската болест, причинителите на заболяването, протичане и възможно ли е да се сбърка с коронавирусна инфекция.

-Може ли Легионерската болест да наподобява COVID- 19?

– Да, може – и при двете заболявания има температура, тежка пневмония и бързо развитие на дихателна недостатъчност. И кръвните изследвания не ни помагат в тези случаи. И при двете болести има високи стойности на феритин, LDH, CRP и някои други показатели. Точно затова се правят изследвания при съответните съмнения – при COVID- 19 – PCR – тест, а при Легионерска болест се изследва най-напред урина, а на по-късен етап – кръв, храчка и други материали.

-А защо е повишен рискът от Легионерска болест по време на изолация и карантина, каквито публикации има?

-Не съм чела тези публикации, но една от причините би била дългото отсъствие от дома на болните или непосещаването на вили, къщи в селата и т.н. от карантинираните лица. В празните жилища обикновено водата е спряна за по-дълго време и се създават условия да се размножат бактериите. Затова е препоръчително водата / ако не е ползвана дълго време/ да се източи за 15-20 минути, крановете да се измият, а филтрите да се почистят.