Най-вероятно държавните зрелостни изпити ще са през първата седмица на юни, а националните външни оценявания за седмокласниците – през третата. Окончателните дати ще бъдат обявени в началото на седмицата, каза пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев. 

„Няма единна скорост на преподаване в различните училища. Със сигурност на изпитите ще се включва материал и от дистанционното обучение. Но ще подходим на принципа да включим по-малко материал“, каза той. И добави, че за близо 75% от учениците дистанционното обучение  се е оказало по-интензивно в сравнение с присъствената форма.

Министърът увери, че отсрочката няма да забави издаването на дипломите по начин, който да попречи на кандидатстването. У нас основните приемни сесии за през юли, а в чужбина много университети отлагат крайните срокове за септември.

„Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне. Това, което не може да се случи в дигитална среда, ще се проведе в класните стаи и в университетските аули“, каза още министърът.

Според него там, където има най-много кандидати за едно място, е удачно изпитите да се проведат на място – например за специалност медицина.

„Тази седмица близо 30 деца от 7. и 12. клас бяха под карантина –  посочи още Вълчев. – По време на матурите и НВО вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да се явят. Единият вариант е по същото време, но в други условия, те да положат изпитите. Другият вариант, особено за дванайсетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август“.

Министърът е категоричен, че външните оценявания след 4. и след 10. клас са необходими за диагностика на резултатите.  Както „Марица“ писа, МОН ще предложи отпадането им само тази година поради високия риск от провеждането им – за разпространяване на заразата с коронавирус. За да бъдат отменени обаче, трябва парламентът да гласува законодателна промяна, тъй като провеждането им е задължително според Закона за предучилищното и училищното образование.

По думите на Вълчев ще е много важно провеждането на НВО в 4. клас догодина, за да се измерят образователни дефицити. Сега учениците от обединените училища, които с бележката от матурата в 10. клас трябваше да  кандидатстват в допълнителния прием в гимназиите, ще ползват в балообразуването оценките от вътрешното оценяване в своето школо.