Ще се инициира международен фонд, фонд за набиране на средства, в който ние ще участваме със 100 000 евро, за създаване на ваксина, обяви премиерът Борисов на извънреден брифинг днес. Предстои масово глобално ваксиниране и се очаква създаването на ефективни лекарства за коронавируса, тъй като предстоят нови вълни на заразата, това сочат прогнози ва водещи учени, съобщи Бойко Борисов. Трябва да свикнем с вируса, той ще остане дълго.

Нов закон за саниратно -извънредно положение ще бъде гледан утре от Народното събрание, той ще бъде действащ след свалянето на извънредното положение на 13 май.

По отношение на КПП-тата категорично считаме, че изиграха много важна роля. По този начин ще продължим да действаме, в следобеда на Гергьовден може да махнем КПП-тата. Целта им е да продължи тази дистанция, която е необходима за предпазване на здравето ни. Над 11 500 полицаи ще могат да се върнат на работа в кварталите, подчерта премиерът.

Детските градини и ясли ще останат затворени, заради това, че едно дете да носи вируса ще го прехвърли на 20, а те ще го отнесат вкъщи и след това ще имаме некотролирана епидемия.