70-годишна жена от Пазарджик е с потвърдена положителна проба за COVID-19. Тя е приета с пневмония във Второ вътрешно отделение, където е била изолирана.

Още една лекарка е починала, след заразяване с коронавирус. Това съобщиха от Национаналния оперативен щаб.

Преместена е в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик след излизане на резултатите от изследването в лабораторията на болница“Пълмед“ в Пловдив. Болната е в сравнително добро състояние. Тя има и придружаващи заболявания-диабет и онкологично заболяване.

Втора лекарка е издъхнала в спешното приемно отделение на Александровска болница в София.

61-годишната д-р Нели Пандова – Илиева е работила в Центъра за спешна медицинска помощ – София (ЦСМП).

По данни на Националния оперативен щаб лекарката е била  констатирана с коронавирусна инфекция и е лекувана в Университетската болница „Света Анна”, след което е показала две отрицателни проби и е изписана.

Впоследствие обаче отново се е почувствала зле и към момента на повторното й  приемането в  лечебно заведение е била в тежко състояние, починала е към момента на повторната хоспитализация в събота вечер.

Екипът на ЦСМП – София изказва най-искрените си съболезнования към близките на д-р Нели Пандова – Илиева.

„Д-р Пандова е дългогодишен лекар в Спешна помощ, всеотдаен професионалист и изключителен човек, който носеше достойно отговорността на Хипократовата клетва и отдаваше себе си на пациентите и хората в беда!

Изпълнявайки служебния си дълг и полагайки грижа за болните до последния момент, д-р Нели Пандова загуби живота си, но завинаги ще остане в сърцата на всички, която я познавахме и имахме честа да работим заедно!  Поклон пред паметта й! Светъл път!“, написаха в социалните мрежи нейните колеги.

Нови 23 случая на Covid-19 са регистрирани в България за изминалото денонощие, с което те стават общо 1611, съобщи доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб на редовния брифинг тази сутрин.

От тези 23 новозаразени, 10 са настанени за болнично лечение. От новите случай, 6 са в София, Видин -8, Благоевград, Плевен, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Ямбол има по един заразен. Има нови случаи на заразени деца във Видин, те са на възраст 10 – 11 години. Активните области са общо 9.

Общо към момента са направени 48 618 изследвания или 6945 на 1 милион население.   

Има и още 2 заразени медици, те са от „Пирогов“.

Тестуването в България се извършава по метода на „Стратегическото тестване“, по групи пациенти, персонал, и уязвими групи. Продължава кампанията за набиране и тестване във всички старчески домове и домове за деца със специални потребности.