Василка Ставракева – Смилянова, Галина Стоянова, Гергана Стоилова, Георги Смилянов, Георги Дачев, Димитър Сивков, Иван Ламбрев, Йордан Влахов, Костадин Трампелов, Любомир Бахнев, Ламбри Малинов, Маргарита Радева, Магда Бъклева, Петя Батаклиева, Петър Станков, Сабахатин Пинджев, Соня Бурова и Сашо Дамянов
са хората от екипите, съставени от социални работници и доброволци, които вече втори месец се срещат с пещерци на различни възрасти, за да им връчат пакет от хранителни продукти осигурен от Биовет АД.

Ежедневието им се повтаря непрекъснато от 9-ти април насам. С втория транш от хранителни пакети, двойно се увеличават и адресите, до които те трябва да достигнат. Началото на кампанията „Остани си вкъщи, спаси човешки живот“ започват обути с ботуши, но се шегуват, че ще посрещнат финала ѝ по сандали.

Местата им в буса, с когото превозват кашоните, са най-посещаваното от тях място от старта на кампанията до днес. Признават, че не са по-удобни от работно бюро, но пък им дават шанс да чуят от първо лице проблемите на най-възрастните жители на Пещера и да бъдат полезни в споделянето на трудностите свързани с епидемията от новия коронавирус.

Това беше и целта на дарителите от Биовет да осигурят възможност за по-лесно преодоляване на кризата и да гарантират, доколкото това е възможно, оцеляването на всички хора в неравностойно положение от общината.

Независимо от трудностите, с които се сблъскват, екипите успяват да запазят доброто си настроение и да го предадат на хората, заедно с малкото кашонче.

„Случвало ни се е да работим в сняг, в дъжд, в много слънчево време и това не е нещо, което звучи необичайно“ – разказват доброволците и си спомнят капризите на април. Необичайното е това, че за първи път са част от толкова мащабна кампания, която ги среща предимно с хора от третата възраст.

„Много от тях са самотни, не защото са забравени, а защото децата им са в други краища на страната или чужбина. Пишат им, обаждат им се, но им липсва общуването „лице в лице“, липсва им най-обикновената прегръдка, която стопля дори и най-студения ден. Някои от тях разказват за себе си и за отминалата младост, други просто благодарят.

Но каквото и да ни кажат, ние знаем, че сме направили деня им малко по-пъстър и стоплен от човешкото отношение. Хубаво е да те посрещат с усмивка и да те изпращат с надежда.“

Общо пет са екипите, които ежедневно се срещат с възрастните хора в неравностойно положение, работният им ден започва в осем сутринта, а приключва, когато и последният кашон е доставен.

„Искам да благодаря на всички тези хора, които се заеха с реализирането на нашата кампания, съвместно с Община Пещера. Освен тях има и доброволци, те идват да помагат, понякога само за ден, друг път за няколко, на всички тях също сърдечно благодаря за усилията и старанието.“ – каза изпълнителният директор на Биовет АД – Ангел Желязков.