„Датите на ДЗИ ще са 1-и и 3-и юни. Това са 12 дни по-късно от първоначално обявените дати, съответно на 20 и 22 май. Получаването на свидетелства за завършване на училищно образование ще се забави само с 4 дни, което ще позволи кандидатстване във висшите училища в България и в чужбина. Няма да има никакъв проблем с кандидатстването“, каза днес по време на извънредния си брифинг министърът на образованието Красимир Вълчев. 

„Началото на тези изпити ще е 9 часа. Това е един час по-късно от часа, в който са се провеждали през предходните години, за да може всеки ученик да се придвижи нормално до стаите“, заяви Вълчев. „Допълнителните изпити ще започнат в 8 и в 14 часа, но учениците при тях са относително малък брой. Датата на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация по теория остава 5-и юни“, каза той. Зрелостниците, които не се явят на ДЗИ през юни, ще могат да се явят през август на 27-28-и“, каза той.  

Учебната година трябва да приключи неприсъствено в електронна среда. Учениците ще се върнат за най-важните изпити – тези след 7-и клас и ДЗИ“ – заяви образователният министър Красимир Вълчев.

„Лятото, ако епидемичната ситуация позволява ще се проведат присъствено или частично присъствено някои дейности“, каза той.  Според него до голяма степен учебните програми са усвоени от учениците. „Това показват анализите“, заяви Вълчев.

„Присъствено ще се проведат и изпитите за придобиване на професионална квалификация“, заяви образователният министър. „Просто учениците ще се върнат за най-важните дейности, които не могат да се проведат в елетронна среда. Висшите училища ще проведат изпити на същия принцип“, каза Вълчев.