„Тъй като в последните няколко дни във фокуса на общественото внимание бе продажбата на една гора, това събуди доста полемика и гледни точки. Вчерашния ден проведох няколко разговора и днес се получи едно писмо до мен и председателя на общинския съвет Хари Хараламбиев.“ 

„При вземането на Решението за продажбата на тази територия бяхме водени от това да попълним общинския бюджет, защото в крайна сметка продажбата на общинско имущество е част от приходите, предназначени за поддържане на високото ниво на публични услуги.“ – Това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов на извънреден брифинг по повод обвиненията заради продажбата на гората в Црънча.

Припомняме, че вчера в Црънча пред премиера Бойко Борисов се наложи да бъде прекъсната демонстрация на спецчастите по повод 6-и май заради протест на местното население в защита на близката гора.

„ Разбира се не бяхме сигурни, че тази земя въобще ще бъде продадена. Това решение не беше лесно, аз го казах многократно, но то беше необходимо. С оглед на сегашната ситуация, на база на волеизявлението на г-н Пеевски ние ще получим сумата от 700 000 лева, която изрично ще бъде използвана за изграждането на парк „Свети Георги Победоносец „ в село Црънча и подпомагане на волейболен отбор „Хебър. Тази сума не е малка и в голяма степен покрива евентуалните постъпления от продажбата. Тук по-важното според мен е отношението към жителите на нашата община, жителите на Црънча и към местната власт като цяло, за което искам да благодаря. Това е жест, който всички ние високо оценяваме.“ , продължи Попов.

Съобщението оповестено от Тодор Попов е от „Интръст“ ЕООД. С решение на едноличния собственик г-н Делян Пеевски Общината ще получи 700 хил. лева помощ, с изрично посочено желание, половината сума да бъде използвана за парк, носещ името на Св. Георги Победоносец в Црънча.

Останалите средства ще бъдат насочени към сметките на ВК „Хебър“. Парите ще бъдат приведени в общинската хазна веднага след отмяната на взетото вече решение.

„Благодаря на г-н Делян Пеевски за жеста, който направи към нас. С неговото решение гората остава завинаги на Црънча, а огромна сума пари ще бъде дарена на общината и спорта“, заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов. „Оценяваме го както аз, така и жителите на Црънча. Пуснахме земята за продан с единствената цел да си помогнем в това трудно време. Знаете, че заради пандемията приходите на българските общини, в това число и нашите, са доста ограничени. Жестът на Пеевски показва  кой какъв човек е. В Библията пише по делата ще ги познаете. Той извърши едно добро дело“. 

„Г-н Пеевски е най-големият дарител на Община Пазарджик във връзка с борбата с пандемията от коронавируса. Сега прави нов жест към Общината! В тези трудни времена се доказва кой какъв човек е. Благодаря на г-н Пеевски и в личното си качество“, допълни Попов.

По време на брифинга кметът на Пазарджик прочете целеия текст на изпратеното до него писмо.

„Остава да приемем с благодарност направеното дарение. Казусът приключва, като гората си остава на Црънча и ние ще използваме тези средства по волята на дарителя. Аз освен всичко друго му благодаря, че той се включва активно в подпомагане на спорта в Пазарджик и съм убеден, че няма да е само това“, завърши Попов.

Той оповести и това, че ще бъде свикана извънредна сесия на Общинския съвет за да бъде отменено решението за продажбата на гората в с. Црънча.