Това, което имаме като анализ е, че откриваме двама от шест заразени, така коментира въпрос на журналист – дали имаме стотици хиляди заразени с Covid-19, председателят на НОЩ – генерал Венцислав Мутафчийски, на редовни яси брифинг тази сутрин.

Той твърди, че като цяло случаите нарастват, защото заразените са в групи, които се заразяват понеже са свързани лица и има цели фамилии, в Ямбол и Хасково, които са заразили своите близки, след като са се върнали от Холандия.

Повишението на случаите се дължи и на „откриването на случаите в старческите и социалните домове. Няма данни за дифузно повишаване на заболеваемостта“, каза той.

Генерал-майор Венцислав Мутафчийски, шеф на Националния оперативен щаб, уточни, че лечение с плазма засега се прави само във ВМА, която има свой кръвен център.

Преди три дни починал един от лекуваните по този начин, който бил в по-леко състояние, но с левкемия. Другият пациент обаче е бил интубиран, но след приложеното му лечение вече е в добро състояние и е екстубиран, адекватен е, храни се, добри са стойностите му на кислородния анализ.

Шефът на Националния оперативен щаб каза, че постепенно се възстановяват и трансплантациите. Скоро се очаква да бъде готова електронната система. В момента се уточняват детайлите с координатори, с местните РЗИ, с директори на болници, на лаборатории, изработват се електронни подписи.

Мутафчийски изтъкна, че има растяща заболеваемост в последните дни, но здравната система може да се справи с нея. Според него отпускането на мерките поставя изключителни изисквания към гражданите – да бъдат съвестни, да носят маски във всички указани места, в затворени помещения.

Той отново отправи препоръка към всички медици да се избягват до минимум рисковете за заразяване с К-19. „Всичко е важно – организация на работа, идентифициране на болните, на персонал. И в местата за почивка да се спазват изискванията за физическо дистанциране.

Във ВМА –е забранено в стаите за почивка да присъства повече от едно лице. Но рисковете остават. В отделенията, в които работят с пациенти с COVID-19, персоналът е мибилизиран, осъзнава опаността, там е по-малка вероятността да се заразят.

Апелът ми е и към възрастните хора, да излизат в определените за тях часови коридори, да се самоограничат в ходенето на места, където има много хора. Нашият анализ сочи, че откриваме двама от шестима заразени”, каза още Венцислав Мутафчийски.