Качествено медицинско здравеопазване от водещи специалисти в своите области, съвременни и иновативни оперативни методи, модерна апаратура и професионална диагностика предлага вече 8 години за своите пациенти УМБАЛ и ДКЦ „Софиямед“.

Медицинският комплекс, който стартира дейноста си на 9 май 2012 година се превърна в един от водещите в страната, а специалистите, работещи в него са едни от най-добрите в България. Навръх годишнината си от лечебното заведение коментират, за първи път от толкова време няма да празнуват официално празника, както го правят по традиция, заради наложеното извънредно полодение и противоепидемиологични мерки заради COVID-19.

„Имаме традиция на тази дата всяка година да се събираме с колегите от всички отделения и клиники на болницата и ДКЦ, и символично да се поздравим за постигнатите успехи. Тази година за съжаление заради извънредните мерки за първи път няма да отбележим датата официално, но използвам повода от страниците на вестник Телеграф да поздравя всички колеги за неуморният им труд през последните години, както и за високия им професионализъм. Винаги съм се гордял с тях, още повече и в момента, когато сме изправени пред наистина голямото предизвикателство на световна пандемия“, коментира д-р Йордан Пелев,управител на УМБАЛ „Софиямед“.

За изминалите 8 години основната цел на мениджмънта на медицинския комплекс е да предостави на българските граждани съвременно доболнично и болнично лечение от водещи в областите си специалисти, при добри материални условия и със съвременна и модерна апратура. Това и прави. През 2019 година медицинският комплекс дори открива нов диагностично-консултатитен център в един от най-големите столични квартали. ДКЦ „Софиямед“-Люлин е още едно доказателство за амбициозните планове на ръководството на „Софиямед“.

През изминалата година болницата и нейните специалисти печелят и множество награди и отличия за работата си, сред тях 2 приза за лекар на София на Столичната колегия на Българския лекарски съюз за началника на клиниката по ортопедия проф. д-р Андрей Йотов и за началника на Клиниката по артроскопска травматология на доц. д-р Антони Георгиев, сертификат за златен статут в лечението на инсулти на Клиниката по неврология, номинация на доц. д-р Велизар Шиваров в конкурса “Най-изявените млади личности на България” 2019, както и десетки награди за лекарите от комплекса в класацията “Лекарите на които вярваме”.

„Ние постоянно развиваме както материалната си база, в това число и медицинската апаратура, така и хората, които работят с нея. Иновативна медицина без инвестиране в лекарите и тяхната квалификация не може да се получи. Водещо лечебно заведение сме, защото успяхме да направим нашите клиники и отделения привлекателни и за пациентите, и за лекарите. Именно това доведе и до по-голямо търсене на нашата медицинска услуга от пациентите. Смело мога да кажа, че разполагаме с оборудване и екип, като на всяка европейска болница, претендираща да прави медицина на високо ниво“, коментира д-р Пелев.

И уточнява, че освен с последно поколение медицинска техника здравното заведение инвестира и в задържането на младите кадри у нас. Болницата се утвърждава като лечебно заведение с  качествена база за обучение и научно развитие на специалистите в нея. Има действащ научен съвет, а в клиниките и отделенията й се обучават над 50 млади лекари и специализанти. От лечебното заведение разчитат, че след приключването на обучението им те ще изберат да останат в него. Привличат и млади лекари, завърнали се от чужбина, като УНГ специалистът д-р Явор Чобанов, който се връща от Англия, от една от най-реномираните болници в Лондон- James Cook University Hospital.

Всяка година броят на хората, които избират медицински комплекс „Софиямед“ за своето лечение или диагностика, се увеличава. За последната година в болницата са извършени близо 15 000 операции, а в Спешно-приемно отделение са прегледани над 26 000 пациенти.

„Инвестираме и в технологични решения за улесняване на достъпа на пациентите до нашите специалисти, тъй като в болницата работят лекари, които са едни от най-доказаните имена в своите медицински области. Имаме система за онлайн записване на часове за консултации именно с тази цел. Това е част от нашата дългосрочна стратегия за изграждане и развитие на съвременна и модерна болнична комуникационна мрежа, която е приоритетно ориентирана в услуга на пациентите, както и на медицинските специалисти и персонал“, уточнява д-р Пелев.


В ДКЦ „Софиямед“ и ДКЦ „Софиямед“-Люлин броят на лекарите и медицинските специалности по които те работят също се увеличава всяка година, пропорционално и пациентите, избрали да се диагностицират и лекуват в тях.

„Лабораторията на ДКЦ „Софиямед“ беше обявена за потвърждаваща резултатите на пациенти с COVID-19, което е доказателство, че както пациентите, така и специалистите могат да се доверят на нашия кадрови, научен и технологичен потенциал, и възможности“, допълва управителят на ДКЦ „Софиямед“ д-р Тинка Данчева.

И двамата ръководители споделят, че неминуемо пандемията от COVID-19 изправя тях и екипите им пред множество предизвикателства всеки ден. Но и двамата се убедени, че само Заедно –лечебните заведения, за извънболнична и болнична помощ, и техния персонал, с помощта на държавата, бизнеса и обществеността могат да излезнат от едно от най-големите изпитания пред човечеството в нашето съвремение.

„Оптимисти сме, тъй като знаем, че имаме възможности за лечение на пациентите с COVID-19, имаме екип и организация, на които можем да разчитаме, както и доверието на пациентите. То е най-важно за нас, така е днес, така ще бъде за нас и през утрешния ден и в бъдеще. Работим основно, за да доказваме пред нашите пациенти и обществността, че могат да разчитат на нас и в този момент, както досега, че ще се погрижим за тях професионално, отговорно и с отдаденост“, коментира д-р Пелев.

Д-р Йордан Пелев е завършил МУ Пловдив през 1988 година. Има признати специалности по спортна медицина и е магистър по здравен мениджмънт. Работи последователно като педиатър, спортен лекар, директор на Регионален център по здравеопазване – Пазарджик, управител на МБАЛ „Здраве” – Пазарджик, управител на МБАЛ „Пълмед” – Пловдив. От април 2014 година е управител на УМБАЛ „Софиямед”. Женен за д-р Мария Пишмишева – Пелева, имат едно дете.