59 души в областта са с доказана коронавирусна инфекция по данни на РЗИ – Пазарджик. Най-големият клъстер от заразени се оказа ОАИЛ на МБАЛ – Пазарджик, където инфекцията засегна близо двадесет души.

Към момента общините, в които няма открити заразени с Covid-19 са Ракитово и Сърница. Във всяка една от останалите има от един до 36 случая. Засега най-много заразени има в Пазарджик, следван от Пещера, с двама представители се отчита Септември, а останалите общини са с по един пациент.

Ето още какво съобщават от Здравната инспекция:

В отговор на запитване, получено на e-mail адреса на РЗИ Пазарджик, касаещо епидемичната обстановка в област Пазарджик и броя на заразените лица по населени места, прилагаме следната информация:

В условията на динамична епидемична обстановка към дата 11.05.2020 г., броят на заразените с COVID-19 лица в област Пазарджик е 59.

От тях:

* община Пазарджик – 36 лица

* община Пещера – 10 лица

* община Белово – 1 лице

* община Брацигово – 2 лица

* община Батак – 1 лице

* община Септември – 4 лица

* община Велинград – 2 лица

* община Панагюрище – 1 лице

* община Стрпелча – 1 лице

* община Лесичово – 1 лице

За ситуацията в областта от 20 март до 12 април можете да се запознаете:

Месец след обявяването на извънредното положение, към 13 април, от РЗИ съобщиха, че за област Пазарджик има 15 лица с положителна проба за коронавирус. 

Тогава броят на изписаните и подлежащи на 28 дневна карантина, с два отрицателни резултата бе 4 – ма. Броят на хоспитализираните 6 -ма. 

Лекарите и медицинският персонал в ОАИЛ към „Инфекциозно отделение“ на „МБАЛ-Пазарджик“ АД най-вероятно са се заразили от пациента на 58 години, от Говедаре, който бе интубиран.

Към 13 април в „Инфекциозно отделение“ на „МБАЛ-Пазарджик“ АД е била жена на 50 г., в добро общо състояние и мъж на 61 г., в задоволително общо състояние.

В „Инфекциозно отделение“ на МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ ООД, гр. Пещера тогава е имало – 2 жени на 54 и на 63 г., в добро общо състояние. В МБАЛ „Уни Хоспитал“ ООД – гр. Панагюрище пък бе настанен мъж на 67 г., в добро общо състояние.

Към момента заболелите в резултат на грижи за болни с коронавирус са 3 медицински сестри и 1 санитарка, отчитат от РЗИ на 13 април.

Една от медицинските сестри е изписана с два отрицателни резултата от „Инфекциозно отделение“ – „МБАЛ- Пазарджик“, втората медицинска сестра, със санитарката са  на домашна изолация. Третата медицинска сестра е хоспитализирана в „Инфекциозно отделение“ на МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ гр. Пещера.

На домашна изолация за 28 дни е народният представител Даниела Малешкова.

Починалите в резултат на заболяването към 13 април са трима.

На 22 април се състоя заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса, където стана ясно, че, по данни на РЗИ Пазарджик 18 са до момента потвърдени положителни проби на лица от област Пазарджик.

От тях в община Пазарджик  – 4, община Пещера – 10, община Брацигово – 1, община Септември – 1, община Панагюрище – 1, община Велинград – 1. Общият брой на изписаните пациенти е 7, на домашно лечение са 4, починалите пациенти са 3.

Към момента (22 април) хоспитализираните лица са пет:

Трима от пациентите се лекуват в Инфекциозно отделение на МБАЛ Пазарджик – 1 на интензивно лечение, 1 в задоволително състояние и 1 в добро общо състояние.

В Инфекциозното отделение на  МБАЛ „проф. Д. Ранев“ гр. Пещера са настанени за лечение двама пациенти 1 в задоволително състояние и 1 в добро общо състояние.

Общо четири са медицинските лица от област Пазарджик с положителни проби за COVID-19 – 2 медицински сестри, които са изписани след две отрицателни проби и една медицинска сестра и една санитарка, на които домашната изолация изтича на 24 .04.2020 г.

Броят на лицата под карантина в област Пазарджик към днешна дата е 754. Разпределението им по общини е както следва: Батак –15 бр., Белово – 19 бр., Брацигово – 19 бр., Велинград – 74 бр., Лесичово – 27 бр., Пазарджик – 332 бр., Панагюрище – 51 бр. , Пещера – 43 бр., а Ракитово – 20 бр., Септември – 135 бр., Стрелча – 8 бр., община Сърница –11 бр.

Средствата в размер на 1000 лв. на човек са разпределени на медицински специалисти в МБАЛ Пазарджик, ЦСМП Пазарджик и МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ гр. Пещера.

Продължава разпределянето на лични предпазни средства от РЗИ към лечебните заведения в областта. Това са различни видове защитни маски, гащеризони, ръкавици, шлемове, калцуни, очила.

По данни на ОДМВР Пазарджик през почивните дни, на територията на областта са съставени общо 82 бр. актове за неносене на предпазни маски.

На 23 април стана ясно, че само за два дни в имаме петима заразени. Четирима от тях са от община Пазарджик, трима от областния град и един от с. Говедаре, петият случай е на жена от Велинград, чиято дъщеря е живяла в Банско.

Шести случай на оздравял пациент от  коронавирус в МБАЛ-Пазарджик бе обявен на 24 април. От Инфекциозно отделение беше  изписан 61-годишен мъж от Пазарджик с потвърдена диагноза COVID-19.

Той е постъпил за лечение в началото на месец април. Заболяването протече като тежка форма с развитие на двустранна пневмония и дихателна недостатъчност, но не се наложи включване на апаратна вентилация, съобщи тогава началникът на Инфекциозно отделение д-р Мария Пишмишева. Болният е изписан в добро състояние, с подобрени показатели и след два отрицателни резултата от  диагностичния тест / PCR /.

На следващия ден е потвърден от Националната референтна лаборатория положителен резултат за COVID-19 на 54- годишен мъж от град  Пазарджик. Той е съпруг на хоспитализизраната 50- годишна жена в „Инфекциозно отделение“ на „МБАЛ-Пазарджик“ АД и е настанен за лечение в същото отделение. 

От обявяването на извънредното положение до 25 април в нашата област са се заразили общо 23-ма души. Шестима от тях са напълно излекувани, а трима са починалите в резултат на предизвиканата от вируса двустранна бронхопневмония. И тримата са имали други съпътстващи заболявания, информираха от РЗИ.

78- годишна жена от Пазарджик, с придружаващи заболявания, стана 24-тият пациент с коронавирус в областта. Тя бе настанена в Инфекциозното отделение на МБАЛ-  Пазарджик с потвърдена положителна проба за COVID­-19, съобщиха от РЗИ-Пазарджик. В момента хоспитализираните са били 6, като 4 от тях са били в болницата в Пазарджик, а двама – в МБАЛ „Проф. Димитър Ранев“ в Пещера. Състоянието на болните е било сравнително добро, с изключение на болния в ОАИЛ на Инфециозното отделение на МБАЛ-Пазарджик, който е бил екстубиран, на неинвазивна белодробна вентилация с усложнение – исхемичен инсулт.

На 28 април беше обявен шести заразен с COVID-19 в семейството на 50-годишна жена от Пазарджик, която на 22 април беше приета в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик, Тя е лекувана от онкологично заболяване в столичната болница „Иван Рилски“, където се предполага, че е станало заразяването.

Положителна за COVID-19 е и пробата на 25- годишна жена, която е нейна снаха. Тя е без симптоми и е оставена на домашна изолация за 28 дни, съобщиха от РЗИ-Пазарджик.

В семейството с положителни проби за коронавирус са още 2-ма мъже на 54 и 52 години, 32-годишен мъж и 2-годишно момченце.

На 29 април беше обявено, че имаме пореден излекуван и това е депутатът Даниела Малешкова. По данни на Областният оперативен щаб към същата дата – общият брой на заразените с коронавирус в областта е 27, един от заразените е с инсулт и в момента се лекува, състоянието на трима от болните е задоволително, 2 -ма са в добро общо състояние, съобщи по време на брифинга си областният управител Стефан Мирев.

Той каза, че 13 от заразените вече са излекувани.

На 3-и май, 70-годишна жена от Пазарджик е с потвърдена положителна проба за COVID-19. Тя е приета с пневмония във Второ вътрешно отделение, където е била изолирана.

Преместена е в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик след излизане на резултатите от изследването в лабораторията на болница“Пълмед“ в Пловдив. Болната е в сравнително добро състояние. Тя има и придружаващи заболявания-диабет и онкологично заболяване.

Към дата 4.05.2020 г. в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик се лекуват 11 болни с потвърдена диагноза COVID-19 .

В тежко състояние са двама от тях – 70- годишен мъж и 70-годишна жена от Пазарджик. И двамата са  с редица придружаващи заболявания. 58-годишен мъж, който беше на апаратна вентилация в КОВИД-реанимацията, е екстубиран, но състоянието му остава тежко и животозастрашаващо поради възникнали множество усложнения  – бактериална инфекция, инсулт и инфаркт. Той е с две отрицателни PCR проби за COVID-19, но лечението му в Инфекциозно отделение продължава,  съобщи началникът на отделението д-р Мария Пишмишева.

Три са положителните PCR-  проби на медицински лица / две санитарки и една медицинска сестра. Те са клинично здрави и са под домашна карантина за 28 дни.

Ден по-късно, три от новите общо пет, случая на коронавирус в Пазарджик са медицински лица, съобщиха от РЗИ, лекар, медицинска сестра и санитарка от „МБАЛ-Пазарджик“ АД. 

Навръх Гергьовден стана ясно, че са потвърдени шест нови случая на COVID-19, доказани в късните часове на 5 май. Пробите са потвърдени от Национална референтна лаборатория в София.

Мъж на 71 г. и жена на 72 г. от I-во „Вътрешно отделение“ на „МБАЛ-Пазарджик“ АД са дали положителни проби. Четири жени от медицинския персонал на ОАИЛ към „МБАЛ-Пазарджик“ АД: две медицински сестри на 41 и 44 години, и две санитарки на 57 и 64 години.

Така доказаните с короновирусна инфекция в ОАИЛ лица са 9 – един лекар, четири медицински сестри и четири санитарки. Отделението е поставено под карантина за 24 часа, извършва се дезинфекция.

Предприети са мерки за издирване на контактните лица и поставянето им под карантина за 14 дневен период.

Заразените са двама мъже на 43 и на 60 години и три жени на 34, 53 и 61 години. 

От новорегистрираните, четирима са поставени на домашна изолация за 28 дни, а един е хоспитализиран в „Инфекциозно отделение“ на МБАЛ-Пазарджик.

Към 7 май има 51 заразени с ковид-19 в област Пазарджик, в три болници са разпределени 20 хоспитализирани, става дума за МБАЛ – Пазарджик, двама има в „Хигия“ и един в „Уни Хоспитал“ в Панагюрище, отчитат от Областния оперативен щаб.

На 9 май РЗИ – Пазарджик информира за потвърдени пет нови случая на COVID-19. Пробите са потвърдени от Национална референтна лаборатория в София. Заразените са трима мъже и две жени.

Мъж на 62 г. от град Пазарджик, пациент на I-во вътрешно отделение; мъж на 47 г. от гр. Пазарджик и мъж на 65 г. от село Семчиново, пациенти на II-ро вътрешно отделение на „МБАЛ-Пазарджик“ АД.

Мъжете са в задоволително състояние с придружаващи заболявания. Приведени са за лечение в МБАЛ „Хигия“ ЕООД.

Двете жени са от Пазарджик. Медицинска сестра на 61 години, работеща в отделението по хемодиализа и жена на 54 г. работеща, като санитарка в микробиологичната лаборатория на „МБАЛ-Пазарджик“ АД. Жените са безсимптомни и са поставени на домашна изолация. Издирват се контактните лица. Така случаите вече са 56.

Последният за момента е 36 годишен лекар, чиято проба е положителна и потвърдена от НРЛ вчера. От началото на извънредното положение до момента имаме общо 59 доказани случая на коронавирус, с три смъртни изхода от заболяването, 14 излекувани, а останалите са в процес на лечение.