Днес на християнския празник „Св. Св. Кирил и Методий” и Ден на библиотекаря се обявяват наградите на победителите в Националния литературен конкурс„Спас Зафиров”-2020 г.

Дори в условията на извънредно положение поради върлуващия Корона вирус, читалище „Развитие – 1873“ за поредна година организира събитие : конкурсът „Спас Зафиров“, който е част от културния литературен календар на града ни.

И тази година в него участваха ученици от 7-ми до 12-ти клас, какъвто е и регламента на конкурса, като тази година приятелите на словото разсъждаваха върху темата „Никога повече война“.

В своите есета авторите демонстрираха много добро владеене на жанра есе, отлично познаване на езиковите норми и боравене с тях, логическа мисъл, умения за правилно структуриране на писмена творба, за формулиране на теза и привеждане на смислени, логически свързани и обосновани доказателства. в писмените си творби авторите задълбочено и философски разсъждават за войната: войната преди и войната днес.

„Тя носи смърт и унищожение, болести и глад, бедност и разрушение.“. Ако в миналото са били необходими танкове, самолети и огромна физическа сила, за да се победи врага, днес е достатъчна само една малка епруветка, разсъждават авторите.

„За мен това е войната на новото съвремие – безкръвна, но много по-страшна и ужасяваща.“

Творбите на младите автори оцени комисия в състав :

Председател:

Златка Златанова – филолог

Членове :

1. Зоя Кацарова- педагог и автор

2. Мажд Алгафари- журналист и преводач

Отличените есета са :

За трето място в конкурса се награждава-

Валентин Юлиянов Йорданов-8 клас,ОУ“Любен Каравелов“-гр.Пещера

За второ място в конкурса се награждава – Антов Запрянов Атанасов-10 клас, ОУ“Любен Каравелов“ –гр . Пещера.

Годишната литературна награда “Спас Зафиров“ – 2020 г. със статуетката Пегас и наградата за първо място в конкурса се присъжда на Десислава Петрова Чожгова- 7 клас, ОУ „П. Р. Славейков“-гр. Пещера

Организаторите на конкурса и журито благодарят на всички участници за проявения интерес, като им желаят здраве и още много победи на литературното и житейско поприще.

НА НАГРАДЕНИТЕ ЧЕСТИТО !

Библиотеката ще се свърже допълнително с тях .