Сашо Диков донесе в Министерския съвет акциите на футболния отбор „Левски“ Сф, като желанието на настоящия собственик е да прехвърли акциите лично на премиера Бойко Борисов.

Рано сутринта бе разпространено и прессъобщение от „Нове Холдинг“:

„След обсъждане на ситуацията и разглеждане на възможностите за оцеляване на ПФК „Левски“, настоящият собственик на мажоритарния пакет акции г-н Георги Попов и г-н Васил Божков заявяват следното:

“Клубът отново е в изключително тежко финансово състояние, породено от умишленото и незаконно унищожаване на компаниите, осигуряващи издръжката му.

Затова прехвърляме акциите на отговорника за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му – г-н Бойко Борисов.

След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите –  оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце.

Г-н Борисов, поетите от Вас ангажименти да осигурите финансиране и действията Ви, довели до сегашното положение, както и постоянният натиск от ръководения от Вас държавен апарат върху клуба, оставят „Левски“ без други реални опции.

Като бивши мажоритарни акционери, не веднъж сме заявявали, че единственото, което ни интересува е възраждането и стабилизирането на „Левски“. Докато отговорността за това беше наша и след инвестираните над 24 милиона лева за една година, клубът се  стабилизира и изправи на крака. Дългове от над 32 млн. лв бяха поетапно погасявани и бе изготвена и изпълнявана дългосрочна стратегия за превръщането му в успешен бизнес модел.

Благодарим на ръководството на ПФК „Левски“ за  усилията и изключителния професионализъм през последната година.

Благодарим и на привържениците на клуба, които направиха прецедент в историята на световния футбол с действията си за издържането на отбора през последните месеци.“

Джиросаните акции ще бъдат връчени официално на новия им собственик г-н Борисов в 9:00 ч. в Министерски съвет.“

В 8.15 ч. днес Диков е получил акциите на футболния гранд и в 9 ч. той се озова пред вратите на Министерския съвет. Той е получил вчера заръка лично от Божков да предостави акциите на премиера. Обаждането от Дубай пристигнало вчера по обяд.

„Ако говорим за нещо ненормално, пак ще ме оплюят като адвокат на Цветан Василев, сега и на Божков, ненормален е начинът по който се разправиха с бизнеса на Божков.

Това е касапски начин, това е касапска разправа, като едно от следствията е, завзет бизнес за милиони, а това доведе до – да разплачат феновете и те да искат три милиона от държавата, за да спасяват отбора.

Феновете трябваше първо да искат да се справят с нещата, като настояват за правовата държава. Това, което знам от Борисов е, че той каза, че ще помогне, но с едно условие – ясна собственост, тогава е говорено със сериозен рекламодател, който може да помогне, но…

Първото условие е да има ясен собственик, така че точно това прави г-н Божков, аз изпълнявам молбата му да ги предам (акциите) на Бойко Борисв.

Акциите няма да останат у мен, акциите ще останат тук (Министерски съвет). Ако не ми отворят естествено, че няма да ги оставя пред вратата. Убеден съм, че г-н Борисов знае как да реагира при такива кризисни ситуации. „

„Не се ядосвам, не е е унизително. Никога не съм бил фен на Левски, но съм бивш спортист и искам да се спаси един футболен отбор. За който и футболен отбор да ме бяха помолили, щях да направя същото.

На Степан му казах, че е трябвало да протестират за справедливост в тази държава. Трябваше да се вдигнат запорите и да се спаси Левски. Има нещо доста унизително да се молиш на Бойко Борисов за помощ от държавата под формата на кредит. Първо ще звънна по телефона, за да ми кажат къде да отида.

Сега се обаждам на човека, който ми е дал акциите. Не съм му искал позволение да му кажа името. Изненадан съм от Бойко Борисов. Очаквах друга реакция и ще продължа да чакам друга реакция. Борисов можеше веднага да прехвърли акциите на феновете или на когото прецени. Не разбирам тази първична реакция на Бойко Борисов.

Нормално е Васил Божков да ми се обади и да каже каквото реши. От години несъм водил разговор с Васил Божков. Пращал съм му есемеси до Дубай, но нямаше отговор. Борисов да ни беше приел горе и да каже: „Хора, морал, закон не ми позволява, но аз ги предавам“. 

Спортният министър Красен Кралев се срещна с Диков, но му обясни, че не може да получи акциите от името на Борисов, тъй като това би било конфликт на интереси.

Най-изненадан от случилото се бе Тити Папазов.

Тити Папазов, който бе убеден, че ще получи акциите на Левски от Васил Божков, коментира новината от днес, че досегашният бос на „сините“ ги прехвърли на премиера на България Бойко Борисов. 

„Изявих желание пред Божков да ми дадат акциите. Левски не трябва да бъде политизиран, но всеки собственик има право на своето решение. Левски винаги се различава от другите отбори. Ние носим името на най-великия българин. Не виждам смисъл да се политизира ситуацията“, сподели Папазов пред bTV.

„Не съм запознат с търговския закон, но нещо, за да се случи трябва да има желание и от двете страни. Не съм чул някой да пожелае този горещ картоф. Аз бях единственият. Не знам г-н Борисов дали има право да ги вземе. Но от тук нататък мога да кажа, че вярвам в моята кауза. Убеден съм, че този проблем е проблем на решението“, заяви още Папазов.

„За мен този акт е политическа игра, която не трябва да бъде свързвана с Левски. Защо г-н Божков така е решил? Аз продължават да твърдя, това, което му казах и на него. На 29 април му се обадих и му казах, че искам акциите да попаднат в мен, защото имам визия. Защо да не случат нещата? Аз съм единственият, който вярва и съм готов да получа акциите. Получаването на акциите е доброволен акт“, завърши баскетболният треньор.