Известният български щангист Борислав Гидиков, фотографката Петра Атанасова и галеристът Огнян Боев са предложени за удостояване със званието „Почетен гражданин“ на Пазарджик за тази година. Званието се присъжда след решение на свикана за целта комисия към Общинския съвет, по повод празника на града 21 май, Свети равноапостоли Константин и Елена.

Заседанието на комисията ще се състои в петък, като освен избраните членове от комисията по култура към ОбС ще се присъединят и представители на медиите в града.

Борислав Гидиков е номиниран от инициативен комитет за „Почетен гражданин“ на Пазарджик. Роден е на 3 ноември 1965 г. в с. Мало Конаре, община Пазарджик. Учи в Средно спортно училище „Георги Бенковски“ в Пазарджик. Участва в младежкия национален отбор (1982). Състезателната му кариера е от 1979 година до 1990 година. До 1983 година е състезател на Хебър Пазарджик, а до 1990 – на Славия София. Гидиков става световен шампион за юноши през 1984 година в Линяно Сабиадоро, Италия. На следващата година става втори на планетата за юноши в Единбург, Шотландия.

Привлечен е в мъжкия национален отбор от Иван Абаджиев. Първото му голямо състезание е турнирът „Дружба“, където заема четвърто място в категория до 67,5 кг. (1983). Световен вицешампион (1986) и шампион от Острова (1987). На европейски първенства е втори (1986) и трети (1987). Става трети във финала на Световната купа през 1987 година в Сеул. Тогава е поредният голям успех на българските щанги, защото призовата тройка е само от наши щангисти. Носител на трофея е Михаил Петров, втори е Александър Върбанов, а трети – Борислав Гидиков.Гидиков осен това печели златни медали на четири турнира за Световната купа – Варна 1985, Добрич 1986, Пазарджик 1987 и Пловдив 1988.Паметна плоча на Борислав Гидиков на фасадата на спортна зала „Васил Левски“, Пазарджик

Печели златен медал от летните олимпийски игри в Сеул в категория до 75 кг. Гидиков прави 6 сполучливи опита и побеждава Инго Щайнхофел от ГДР и Александър Върбанова, които остават съовтетно втори и трети. По-късно се отказва от спорта поради скъсано сухожилие. Генерален секретар на Българска федерация по вдигане на тежести (2012)

Петра Атанасова е една от доайените на фотографското изкуство в България, целият ѝ творчески път е преминал в Пазарджик и до днес тя смело държи фотообектива, преди две години тя бе удостоена с „Почетен знак“ на Община Пазарджик. Тази година е номинирана от художника Марин Маринов, худ. ръководител на Ансамбъл Пазарджик – Атанас Чолаков и бившият директор на Оперетния театър – Атанас Терзиев.

Огнян Боев е роден в Полски Тръмбеш. Сега живее и работи в Пазарджик, където има частна галерия. За галериста Боев пишат, че „магазин за рибки издържа галерия“. Той обаче не се сърди. Един от най-големите дарители на музея в Полски Тръмбеш, със своя зала „Огнян Боев“.  Огнян Боев е номиниран за „Почетен знак“ за граждански принос. Ценителите на изящните изкуства знаят, че галерията му е домакин на най-престижните майстори на четката и фотобектива в страната и чужбина.