Сценарий за нов филм на Стефан Командарев се роди в брациговското село Равногор. Известният режисьор, който по професия е психиатър е там от близо два месеца, заедно с цялото си семейство. Днес той бе гост в „Здравей, България“ на Нова ТВ, като се включи в предаването именно от Равногор.

Командарев сподели, че е двата месеца изолация не са попречили на фамилията да върши обичайните си неща – „децата учат дистанционно, жена ми има онлайн сесии с пациенти, аз написах още един сценарий, за още един филм живот и здраве. Най-доброто лекарство срещу социалната изолация е да си ангажиран с работа, видяхме, че пандемията повлия на обществото ни – включиха се механизми на отричане, търсене на виновници и т.н. Ние сме в изпитание, което ще мине и въпросът е да излезем безболезнено и помъдрели. Със сигурност ще сме научили нещо и нещо ще се промени, но ако се върнем в човешката история, това не е първата епидемия, човечеството е преминавало през много изпитания и животът винаги се е връщал.“ – каза Командарев.

Новият му сценарий е свързан и с коронавирус, но той отказа да говори повече за него. Повод за връзката с Командарев бе спечелените две нови награди на филма „В кръг“ на приключилия на 11 май Филмовфест във Висбаден.

„Фестивалът във Висбаден е доста сериозен и вече трети път печеля награди там, „В кръг“ е носител на голямата награда – „Златна лилия“ и наградата на критиката. “ – каза режисьорът.

В 20-то издание на Международния кинофестивал goEast във Висбаден, Германия, взеха участие 107 филма от 40 държави. За първи път в своята история, фестивалът беше проведен изцяло онлайн, заради пандемията COVID-19. Големият победител на вечерта е последният филм на Стефан Командарев „В кръг“, който спечели Голямата награда „Златна лилия“ за най-добър филм и наградата на критиката ФИПРЕССИ.

Мотиви на основното жури – „Международното жури предпочете блестящо изградения, многопластов филм, който ни потапя в една интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка, ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта. В същото време историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят. 

„В кръг“ има над 10 награди от различни фестивали в Европа и вече беше успешно представен в над десет държави. Това е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на „Посоки“. Той разказва историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. В лентата ще видим Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев–Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев–Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян и др. Режисьор е Стефан Командарев, оператор Веселин Христов, сценаристи Симеон Венциславов и Стефан Командарев, продуценти Стефан Командарев и Катя Тричкова за „Арго Филм“.

https://play.nova.bg/video/na-fokus/season-0/na-focus-2020-05-15-stefan-komandarev