Баташката фирма Иконсулт БГ с управител Христо Симеонов получи безвъзмездна помощ в размер на 10 000 лв. от Фондация Америка за България. Той е кандидатствал във връзка с проекта на Фондацията за подпомагане на малки фирми в периода на коронавирусната епидемия в България.

Със същата сума са били захранени и сметките на НПО-тата – „Слънце за всеки“ в Пещера и „Рома“ – Септември.

5 000 лв. пък са отпуснати на НЧ“Васил Петлешков“ в Брацигово.

Още в началото на април Фондация Америка за България обяви подкрепата си за местни проекти „Обединени срещу Ковид-19“ .

Даренията са разпределени за цялата страна.

Отпуснатата максимална сума на една организация е 10 000 лв.

След двата кръга за набиране на кандидатури фондът подпомага общо 106 лечебни заведения, граждански организации, общини, читалища, както и социални инициативи на микро и малки предприятия от цяла България. С общо 961 493 лв. ще се осигурят медицинска апаратура, оборудване и защитни средства, необходими за обслужване на пациенти с коронавирус, а също така хранителни продукти, лекарства и защитни средства за самотни възрастни хора, болни,  деца, безработни, бедни и други уязвими групи.

Фонд „Обединени срещу COVID-19“ е създаден по инициатива на Български дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолството на САЩ в България и Американската търговска камара в България, за да подкрепи местни общности в страната, пострадали от кризата с коронавируса.

За две седмици в него бяха получени общо 693 кандидатури. Най-много – 303, са от неправителствени организации, следвани от 110 общини и 100 читалища. Нужда от финансиране обявиха също 55 болници и 26 други лечебни заведения. Най-активни бяха кандидатите от малки градове. Сто организации предложиха дейности с регионален или дори национален обхват.

Пълните списъци на одобрените проекти от двата кръга на кандидатстване можете да видите тук: Кръг 1 и Кръг 2.