Известният спортист Борислав Гидиков е новият почетен гражданин на Пазарджик. На Тържествена сесия днес той получи единодушното одобрение на местните общински съветници. По традиция това се случва в навечерието на празника на града – денят на равноапастолите Св.Св. Константин и Елена, който е утре.

Заради епидемиологичната обстановка сесията се състоя в зала „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик, това спомогна събитието да стане още по-празнично, защото самата зала винаги е свързана в съзнанието на пазарджиклии с провеждането на общоградски тържества, концерти и фестивали.

Както подобава заседанието започна с изпълнението на Химна на Пазарджик.

След това съветниците и гостите на сесията бяха поздравени от кмета Тодор Попов, който подчерта силата на традициите.

„Днес искам да изкажа благодарност на всички в тази зала и на всички наши съграждани. Извървяхме дълъг път в последните години и независимо от различията между нас, този път беше общ и резултатът от него е видим за Пазарджик, населените места в общината и за нас самите. В основата на всичко стои желанието на хората да живеят по-добре. Затова всички ние в тази зала и всички преди нас, съм сигурен, че са работили точно с тази мисъл. “ – заяви кметът.

Приветсвие към гражданите бе отправено и от водачите на групи в ОбС.  

Вълнението си не скриха и новоизбраният почетен гражданин Борислав Гидиков, чийто портрет ще заеме достойно мястото си на Стената на славата в сградата на Община Пазарджик,

както и галеристът Огнян Боев, удостоен с „Почетен знак“. Те горещо благодариха за оказаната им чест, като подчертаха, че основната заслуга за избора направен от съветниците имат техните професионални реализации.

Борислав Гидиков бе номиниран от инициативен комитет за „Почетен гражданин“ на Пазарджик. Роден е на 3 ноември 1965 г. в с. Мало Конаре, община Пазарджик. Учи в Средно спортно училище „Георги Бенковски“ в Пазарджик. Участва в младежкия национален отбор (1982). Състезателната му кариера е от 1979 година до 1990 година. До 1983 година е състезател на Хебър Пазарджик, а до 1990 – на Славия София. Гидиков става световен шампион за юноши през 1984 година в Линяно Сабиадоро, Италия. На следващата година става втори на планетата за юноши в Единбург, Шотландия.

Привлечен е в мъжкия национален отбор от Иван Абаджиев. Първото му голямо състезание е турнирът „Дружба“, където заема четвърто място в категория до 67,5 кг. (1983). Световен вицешампион (1986) и шампион от Острова (1987). На европейски първенства е втори (1986) и трети (1987). Става трети във финала на Световната купа през 1987 година в Сеул. Тогава е поредният голям успех на българските щанги, защото призовата тройка е само от наши щангисти. Носител на трофея е Михаил Петров, втори е Александър Върбанов, а трети – Борислав Гидиков.Гидиков осен това печели златни медали на четири турнира за Световната купа – Варна 1985, Добрич 1986, Пазарджик 1987 и Пловдив 1988.Паметна плоча на Борислав Гидиков на фасадата на спортна зала „Васил Левски“, Пазарджик

Печели златен медал от летните олимпийски игри в Сеул в категория до 75 кг. Гидиков прави 6 сполучливи опита и побеждава Инго Щайнхофел от ГДР и Александър Върбанова, които остават съовтетно втори и трети. По-късно се отказва от спорта поради скъсано сухожилие. Генерален секретар на Българска федерация по вдигане на тежести (2012)