Планината Родопи, погледната от сателит, прилича на огромно плюшено същество нашарено с каменна кръвоносна система от пътища. Повечето от тях са римски и както гласи поговорката „Всички пътища водят към Рим“.

За да илюстрират фразата „Всички пътища водят до Рим“, дизайнерите Бенедикт Грос и Филип Шмит заедно с дигиталния географ Рафаел Рейман, избраха 486 713 изходни пункта от мрежа от 26 503 452 км2 в Европа, разказва Оpen Сulture. Там ясно се виждат и пътищата нацепили Родопите. Самият проект изглежда като произведение на изкуството.

В интерес на истината в нашия регион можем да видим предимно локални римски пътища, които извеждат на две основни артерии – Via Egnatia — построена през II век пр. н. е. на Балканите, свързала Дирахий с Византион и Via Militaris – военният път, който свързвал Византион с вътрешността на Европа.

Големите пътища започвали от Форума в Рим, там до храма на Сатурн по времето на император Август бил заложен нулевият милиарен камък – Miliarium aureum: сърцевината на империята и центъра на цивилизацията.

Тъй като столетията не са успели да заличат голяма част от римските пътища, вие можете да ги видите и днес. Те се вият край живописни места в планината. Но не тръгвайте без опитен водач или карта.

Римски път ще откриете ако излезете от пещерския квартал Едиверен, не се смущавайте от веселия ромски народ, който ще ви се наложи да видите съвсем отблизо. Обитателите на квартала отдавна са свикнали да виждат туристи преследващи приключения. Когато излезете от квартала, пътят ще ви разкрие цялата прелест на пешеходството.

Може да ви се струва стръмно и трудно докато изкачите хълма, но ще видите град Пещера като в шепа. Гледката е много красива и си струва усилията.

Пътищата, които строили в миналото римляните не са били предназначени за пешеходци. По тях преминавали предимно легионерите, конницата и колата с провизиите. Още в онова време било повече от ясно, че римляните са ненадминати майстори в строителството на пътни артерии, но хич ги нямало в правенето на коли.

Ползвали двуколка, а за превози на товари открита дървена платформа, под която се мъдрели четири колела. Както и при двуколката те били свързани две по две с обща ос. Нямали необходимата маневреност, били предимно дървени и лесно се чупели. Било немислимо разминаването на две коли по пътя.

Колелата били закрепени неподвижно за оста, което налагало лявото и дясното колело да се въртят заедно с една и съща скорост, докато същевременно изминавали различни разстояния. По този начин при всеки завой колелата на едната страна се влачели, а тези от другата се изтърквали.

Освен това самите оси били неподвижно свързани с рамата на колите, така че всяко движение за завой по-скоро принуждавало колата да се “издърпа” в завоя, отколкото да завие в него чрез управление или насочване на колелата. 

Вече сме ви разказвали и за тайните на направата на тези пътища, ако искате да си припомните, прочетете следващия материал.

Но да продължим с разходката. Следвайки пътя и картата след около час, вие ще се приближите до поречието на р. Пиздица.

Ако е пролет ще се радвате на ромона на водата, а също така можете да потърсите и Сините водопади. Те са трудно откриваеми за хора, които не познават местността, но са изключително красиви.

Намират се близо до митичното Киево кале, което е буквално съборено от иманярите. Но не пречи да пуснете в ход въображението си и да си представите, че там е имало римска станция, а по-късно и средновековна военна крепост.

Историята на това място ще научите най-добре ако посетите и Историческия музей в пещера, където ще можете да видите и находки, намерени при проучванията.

След като разгледате Киево кале, можете да се спуснете по поречието на Пиздица и да се върнете в Пещера.

Точно на това място, където свършва реката е нужно да погледнете в дясно. По този склон се е стигало до друга доста известна в Средновековието крепост – Жабя крепост.

Когато видите останките от дейността на иманярите, които не са пропуснали и това място, може да продължите на изток към брациговското село Розово.

Между Жабя крепост и Розово също има римски път. В древността само в тази отсечка е имало и поне четири римски пътни и военни станции. Явно мястото е било ключово за връзката между равна Тракия и величествена Родопа.

Наближавайки Розово ще се натъкнете и на стар римски мост, който е прекрачил поречието на р. Умишка.

Римски път води и към Равногор, но можете да посетите и местността Гарваница, която също ще ви предложи много красива гледка към Брацигово, Пещера, а в добро време и Бесапарските хълмове и Пазарджик.

По останки от римски път ще стигнете и до Бековите скали край Равногор. Там планината също ще ви възнагради с щедри гледки.

Пожелаваме ви приятен и приключенски уикенд.