Инвестираме и развиваме българското образование с дела, а не с думи, заяви премиерът Бойко Борисов, който днес посети и велинградското село Биркова.

Село Биркова от 30 години чака да се построи ново училище. 3 първи копки са направили тези преди нас. 84 деца досега са се обучавали в пригодени за целта малки помещения в друга сграда, която е в окаяно състояние.

Ние обаче сбъднахме мечтата на учениците и учителите, като отпуснахме 2 380 000 лв. за изграждането на ново училище. Благодарение на МОН в ОУ „Д-р Петър Берон“ е изградена Wi-Fi мрежа и е осигурен нов училищен автобус.

Пред жителите на селото също така се ангажирах да ремонтираме 12-километровия път между с. Кръстава и местността „Грънчарица”, който обслужва около 2000 души.

Преди това Бойко Борисов и придружаващите го министри посетиха Националната професионална гимназия по горско стопанство „Христо Ботев“ във Велинград.

По програма „Региони в растеж“ са инвестирани 1,3 млн. лв. за цялостно саниране на сградата на училището, изграден е нов физкултурен салон. За ремонт в двора са отпуснати 44 000 лв. от МОН. Учениците и учителите го заслужават. Тук се обучават близо 200 деца от 15 области на страната.

От откриването на училището досега в него са подготвени над 7000 специалисти, които работят в системата на горите.