Проблемите на розоберната кампания 2020 и възможностите за подкрепа на произвводството и реализацията на продукцията от маслодайна роза бяха обсъдени на среща с председателя на Комисията по земеделие на парламента Мария Белова.

Срещата беше по инициатива ПП Обединени земеделци и се състоя на 27 май в Народното събрание. В нея участваха  председателят на партията Петя Ставрева, Зара Клисурова – председател на Националния клонов  съюз на производителите на етерично-маслени култури, розопроизводители и кметовете на селата Радилово и Капитан Димитриево. В разговора участваха и експерти от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Ниските изкупни цени на килограм розов цвят тази година и проблемите във връзка с пандемията от Covid 19 за розопроизводителите, бяха сред темите на дискусията.

От Обединени земеделци настояха за допълнителна подкрепа във връзка с извънредната ситуация и кризата с Covid 19. От партията препоръчаха всяка година преди розобера всички заинтересовани страни да обсъждат препоръчителна минимална изкупна цена на розовия цвят, за да не се стига до злоупотреби и спекула.

Дискутиран беше и въпросът за наемането на берачи за кампанията. Зара Клисурова коментира, че решението, взето от МЗХГ и Министерството на труда и социалната политика, за 14 дена безвъзмезден труд  в сектор “Селско стопанство” не е достатъчно ефективно в момента.

Петя Ставрева посочи, че e важно розопроизводителите да бъдат включени сред браншовете, които ще получат подпомагане във връзка с извънреднята мярка за Covid 19. На срещата беше заявено, че се обсъждат възможности за допълнително компенсиране на розопроизводителите във връзка с пандемията. 

В разговора розопроизводителите акцентираха на необходимостта от безлихвени кредити за бранша. 

Дискутирана беше и възможността за изработването на Експортна стратегия, която да бъде адресирана към експорта на крайни продукти от розов цвят.