Най-търсената стока в навечерието на матурите, които предстоят на 1-и и 3-и юни, не са химикалките, а шлемове и предпазни маски, ожалиха се родители на зрелостници. От съображения за сигурност всяко училище само решава как да бъдат позиционирани абитуриентите в класните стаи, а освен далечна дистанция те трябва да ползват и защитни материали против коронавирус.

В града има и училище където квесторите ще трябва да издържат през цялото време облечени в защитни костюми, с шлемове и маски, тъй като повечето са на преклонна възраст и директорът на школото е препоръчал да се вземат строги мерки против заразата.

Не по-малко некомфортно ще се чувстват и дванадесетокласниците, които ще бъдат притеснени, понеже това е първият голям изпит в живота им. Родителите се тревожат, че шлемовете и маските ще попречат на децата да се справят добре с матурите. Дистанцията ще бъде достатъчно голяма, за да може по време на самия изпит те да освободят лицата си от досадните аксесоари, предричат други. Така или иначе в школата ще се влиза само с предпазни материали, като за някои училища ръкавиците също са задължителни.

Изпитите ще започнат в 9 часа сутринта, а от МОН препоръчат на входа на училищните сгради да се мери и температурата на учениците. На 1-и юни ще е матурата по БЕЛ, на 3-и матурата по предмет по избор, а на 5-и юни матура за придобиване на професионална квалификация.