За втори пореден път Грийнбърн  и Биовет отвориха днес врати за желаещите да се запознаят с горивната инсталация, както и да научат подробности за бъдещото депо. Този път това стана през почивен ден, както беше обещано. Жители на Брацигово, Пещера и Пазарджик бяха освободили повече от час от времето си през почивния ден, за да зададат своите въпроси за модерната екологичната горивна инсталация и начина, по който се преработват отпадъците от производството на най-големия за региона завод. 

Те бяха посрещнати от изпълнителния директор Ангел Желязков и ръководителя на горивната инсталация инж. Йордан Йорданов. Производител на инсталацията е белгийската фирма „Винке“, инсинераторът е започнал работа през 2017 г.

„Работим като една съвременна европейска фирма“. – подчерта директорът. Той изреди и компонентите на инсталацията – котел за изгаряне, с минимална температура от 850 градуса, като това гарантира унищожението на вредните емисии, другото важно нещо са филтрите, които поемат освободения от камерата въздух и го пречистват допълнително. Те са разработени като проект от немска, а са произведени и монтирани от австрийска фирма.

Има непрекъсната установка за измерване на качеството на въздуха, която дава възможност за постоянен мониторинг на производствения процес в горивната камера и на изходящия въздух отделян в околната среда.

„При реализирането на всяка една наша инвестиция имаме фокус и отговорност по отношение на екологията. Около 20% от стойността на инвестицията е в областта на опазване на природата. Само така може да се гарантира  качествена среда. Имаме също готовност да подпомогнем община Пещера с техническа експертиза за закупуване на апаратура, която да прави замерване на чистотата и качеството на въздуха в града. Готови сме и финансово да подкрепим такава инициатива на общината. Към момента тя съгласува с РИОСВ и МОСВ показателите на въздух, които ще бъдат следени“ – каза изпълнителният директор на Биовет АД.

Основното, което се гори в инсинератора са производствени отпадъци – отпадъчни опаковки и биомаса. Като допълващо гориво се използва RDF и дървесен чипс.  

На въпрос на един от посетителите дали става дума за горене на италиански боклук, Ангел Желязков отговори, че изгарят само и единствено текстил от български фирми. „С увеличаване на собствените ни отпадъци делът на текстила намалява. Ако говорим за управление на генерирани вече отпадъци – първо, важно е, това което може да се рециклира – да се рециклира. Това, което не може да се рециклира, трябва да се депонира на специално изградени депа. Точно такова депо иска да изгради и Грийнбърн. Понякога някои фирми и граждани използват за целта незаконни сметища. Преди депонирането отпадъкът се усвоява енергийно, като се изгаря в подобни като нашите инсинератори. Така безопасно се намалява обемът на отпадъка, а енергията се използва отново. Точно това е същността на Зелената политика на Еевропейския съюз. Тя подкрепа развитието на кръговата икономика“ – каза изпълнителният директор на Биовет АД.

„Днес пепелта  е отпадък, но след 20 г. може да стане суровина. Например, ако едно време в хвостохранилищата се събираше шлаката от производствения процес, сега има нови технологии, които извличат от хвостохранилището ниски емисии на ценни цветни метали.“ – допълни той. Това е и причината фирмата да иска да построи собствено депо, където да се депонира остатъкът от горенето. Към момента този отпадък се депонира на лицензирани депа в Севлиево и Перник.

В бъдещото депо може да се събират и отпадъци от град Пещера, като се има предвид пепелта от домовете, ползващи за отопление твърдо гориво през зимния сезон. В инсинератора могат да бъдат изгаряни и непотребни дрехи, дюшеци, възглавници или други текстилни, и горими отпадъци от бита, които в противен случай ще трябва да се депонират в друго обикновено сметище, а периодът им на разпад е по-дълъг. С изгарянето им се спасява площ в традиционните депа.

След като получиха изчерпателни отговори на въпросите си, посетителите влязоха, за да разгледат силозите за съхранение на отпадъци за горене, самата горивна инсталация, системата за управление и установката за мониторинг на изходящия въздух. 

Приятно впечатление на гостите направи фактът, че в една от посетените зали стените бяха украсени с репродукции на Пикасо и Миро.

Дните на отворени врати в завода ще продължат и за напред, въпреки че очакванията днес да се появят повече местни хора, които задават постоянно въпроси в социалните мрежи, не се оправдаха.

„Биовет АД няма нищо за криене, направихме днешното събитие в почивен ден, за да може хората да не бягат от работа като искат да видят какво се случва при нас, но за съжаление, откликнаха много малко желаещи.“ – каза Ангел Желязков.